Restricțiile anunțate de Klaus Iohannis stârnesc controverse. Liderii partidelor sunt total nemulțumiți

06 nov. 2020
Restricțiile anunțate de Klaus Iohannis stârnesc controverse. Liderii partidelor sunt total nemulțumiți
Klaus Iohannis, președintele României

Noile reguli anunțate de președintele Klaus Iohannis au stârnit o serie de controverse la nivel politic. Liderii diferitelor formațiuni politice sunt total nemulțumiți de modul în care pandemia de coronavirus din România este gesitionată.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că este nevoie măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei.

”Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online, angajații, indiferent dacă sunt la privat sau la stat, să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21:00, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile indiferent dacă sunt private sau publice trebuie interzise, targurile trebuie închise, portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară la toate locurile publice, la toate locurile de muncă, indiferent dacă este în exterior sau în interior, iar firmele și autoritățile trebuie obligatoriu să-și decaleze programul de funcționare.”, a spus președintele Klaus Iohannis.

La scurt timp după noile măsuri anunțate, mai mulți membri de partid au început revolta.

Curg nemulțumirile

Primul a fost liderul PSD, Marcel Ciolacu, care este de părere că se ”blochează o Românie”, doar de dragul de a avea alegeri.

”Nu este important cum privește PSD! Președintele și premierul au inventat o struțo-cămilă, și-au pierdut rațiunea. Drepturile și libertățile nu pot fi îngrădite printr-un act normativ dat de guvern. Eu nu contest necesitatea. Domnul Rafila a spus că vom ajunge la 25.000 de infectați pe zi. Nu poți să vii să minți întreaga populație, în loc să emiți un decret de stare de urgență.

Blochează o Românie de dragul de a avea alegeri, inventează legi. Dacă dai stare de urgență, nu mai poți ține alegeri. Cum să închizi piețele? Omorâm tot ce este românesc? Ținem supermarketurile deschise și omori producătorii români?”, a spus Marcel Ciolacu la România TV.

Prea multă ”ipocrizie”

Și fostul lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a criticat dur decizia lui Klaus Iohannis pe care o consideră o ”ipocrizie”.

Tăriceanu i-a adus aminte lui Iohannis de o declarație din primăvară, când spune că nu se pot ține alegeri locale, deși numărul zilnic de noi infectări era de numai 200 de cazuri.

”Vorbim despre o închidere! Este una parțială, pentru că activitățile economice nu vor fi închise. Numărul real de îmbolnăviri este mai mare, pentru că nu se face o testare pe scară largă. Când erau 200 de îmbolnăviri pe zi, președintele a cerut amânarea alegerilor locale. Acum, a venit cu exemplul din SUA, e multă ipocrizie.

Recomandarea OMS este ca școlile să se închidă ultimele, nu putem avea o generație de sacrificiu. Sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru online.”, a spus Călin Popescu Tăriceanu la România TV.

Guvernul Orban, un pericol public

Gabriela Firea a reacționat și ea. Fostul primar general susține că nu trebuie închise școlile unde nu sunt focare de coronavirus, așa cum au procedat majoritatea statelor care revin în carantină.

„Scolile trebuie inchise doar acolo unde sunt focare. Doar in Romania si Letonia s-au inchis scolile de-a valma. Peste tot in rest scolile sunt deschise cu respectarea regulilor”, a spus Gabriela Firea.

„Capitala are tot agrenajul medical sa nu ajunga la inchidere. Sunt protocoale cu peste 30 de clinici private care pot completa la efortul de testare al statului. Toata infrastructura medicala trebuie pusa la treaba. De maine se pot face 5.000-6.000-7.000 de teste pe zi in Capitala, in afara de testele din anchetele epidemiologice. De ce nu se foloseste DSP si Ministerul Sănătății?”, a adăugat ea.

„Guvernul Orban a devenit un pericol public”, a mai indicat Firea.