Prima aplicație din România specială pentru nevăzători. Cum funcționează și care este scopul ei

Prima aplicație din România specială pentru nevăzători. Cum funcționează și care este scopul ei
Photo by Ferdinand Stöhr on Unsplash

Nevăzătorii din România nu au fost atât de mulți luat în calcul, însă ultima aplicație ar putea să îi surprindă plăcut. SeeYou este prima aplicaţie web-based din România care are rolul de a conecta persoanele cu deficiențe de vedere cu voluntari care fie pot însoți în diverse activități offline, fie le pot oferi ajutor online.

Potrivit playtech.ro, proiectul a fost inițiat și realizat de organizația non-guvernamentală AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) cu susținerea Accenture România, iar aplicația a luat naștere din dorința de a oferi soluții la nevoile de relaționare și de deplasare ale nevăzătorilor în urma numeroaselor evenimente incluzive organizate de AMAIS în ultimii cinci ani.

”Credem foarte mult în contextele de socializare dintre persoanele tipice (persoane fără dizabilități reglementate) și cele cu dizabilități și le considerăm o parte indispensabilă pentru a crea o comunitate incluzivă. Când cunoști un om și te apropii de el, începe să-ți pese mai mult și de nevoile și de problemele cu care se confruntă.

Această aplicație este un instrument prin care nevăzătorii își pot crea singuri contexte de socializare incluzive, independent de evenimentele create de AMAIS. Folosind tehnologia de azi, ei pot participa activ la viața orașului”, a transmis Iris Popescu, arhitect și cofondator AMAIS.

Pandemia a influențat lansarea aplicației

Scopul aplicației SeeYou este extrme de simplu, însă a fost influențată de pandemie. Ideea aplicației a pornit de la nevoia de facilita accesul nevăzătorilor la activități precum mersul la facultate/cinema/spectacole/concerte sau călătorii cu trenul.

Totuși, până la momentul în care românii își vor putea relua vechile activități, va mai trece ceva timp, însă persoanele nevăzătoare pot folosi aplicația și pentru activități zilnice precum nevoia de a merge la o instituție de stat, dar și pentru a ieși în aer liber respectând totodată măsurile impuse.

”SeeYou schimbă modul în care oamenii cu dizabilități vizuale se raportează la societate și societatea la ei. Și, totodată, declanșează o schimbare mai mare, căci invitațiile lansate de beneficiari în platformă reprezintă, de fapt, nevoile lor. Împreună, atât nevăzătorii cât și voluntarii, învață astfel să perceapă diversitatea și ce înseamnă să fim incluzivi”, spune Alex Cucu, Tech lead AMAIS și unul dintre programatorii aplicației.

Cum funcționează aplicația SeeYou

Aplicația SeeYou este extrem de simplu de folosit. Aceasta poate fi accesată de pe laptop, tabletă sau telefon. O persoană trebuie să își facă un cont în care să menționeze dacă este voluntar sau beneficiar, după care își va scana buletinul.

În cazul persoanelor nevăzătoare, acestea trebuie să scaneze și actele care dovedesc dizabilitatea. Odată ce datele sunt complete, beneficiarul lansează în aplicație o invitație de însoțire către un voluntar, precizând contextul, adică data, ora, locul unde dorește să ajungă sau dacă se dorește suport online.

Atunci când un voluntar acceptă invitația lansată, aplicația trimite notificare beneficiarului împreună cu datele de contact pentru a putea lua legătura direct. De asemenea și voluntarul primește datele de contact ale nevăzătorului care a lansat invitația.

În cazul în care voluntarul sau beneficiarul nu mai pot ajunge la ora și locul stabilit, se pot notifica reciproc și prin aplicație.