Pentru prima oară, Angela Merkel pierde controlul. Sistemul sanitar din Germania e aproape de limită

03 nov. 2020
Pentru prima oară, Angela Merkel pierde controlul. Sistemul sanitar din Germania e aproape de limită
Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

Angela Merkel a ajuns la capătul puterilor în lupta împotriva pandemiei. Cancelarul Germaniei a rămas fără soluții și își pune întreaga speranță în mâinile cetățenilor țării, îndemnându-i să respecte restricțiile impuse.

Sistemul sanitar din Germania se apropie de limită după noul val de infectări care a lovit întreaga țară. Cancelarul german Angela Merkel e aproape de capătul puterilor așa că a făcut un apel la concetăţenii să respecte noile restricţii antiepidemice în vigoare începând de luni.

”Stă în mâinile fiecăruia dintre noi să facem din această lună noiembrie succesul nostru comun, pentru a ajunge la un punct de cotitură”, a declarat Angela Merkel.

Noile măsuri au fost impuse pentru ca, la sfârşitul lunii noiembrie să se ajungă la un ”punct de cotitură” în lupta împotriva pandemiei COVID-19 şi luna decembrie să poată fi ”suportabilă”, avertizând că sistemul sanitar se apropie tot mai mult de limitele sale umane şi structurale, lucru pe care niciun guvern nu-l poate permite, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

”Dacă în următoarele patru săptămâni reuşim să încetinim circulaţia virusului, atunci vom avea o lună decembrie suportabilă”, a adăugat Merkel, avertizând însă despre lupta împotriva COVID-19 că ”lumina de la capătul tunelului este încă destul de departe”.

Sărbătorile vor fi complet diferite

Este foarte clar că atât în Germania cât și în restul globului, sărbătorile de iarnă vor fi complet diferite spre deosebire de ceilalți ani. Angela Merkel susține că de această dată reuniunile de familie vor fi mai restrânse, însă nu va fi un Crăciun ”în singurătate.

”Va fi un Crăciun în condiţiile impuse de coronavirus, dar nu va fi un Crăciun în singurătate (…), trebuie să reflectăm la reuniuni cu membrii apropiaţi de familie, probabil cu măsuri de precauţie”, a indicat Merkel, precizând că de Sfântul Silvestru, adică de Revelion, nu vor fi anul acesta celebrări de amploare.

Totuși, cancelarul Germaniei a exclus posibilitatea ca noile restricţii, în vigoare pentru luna noiembrie, să fie prelungite dacă situaţia o va impune. Angela Merkel susține că totul stă în mâinile sistemului sanitar, care se apropie de limită.

”Ne apropiem tot mai mult de limitele umane şi structurale ale sistemului sanitar. Niciun guvern nu poate permite acest lucru, nici guvernul german şi eu nu doresc să-l permit”, a mai spus Merkel.