Partidele politice, saci de bani către televiziuni. Cât costă un minut de promovare la Digi24, Antena 3 sau Realitatea?

25 nov. 2020
Partidele politice, saci de bani către televiziuni. Cât costă un minut de promovare la Digi24, Antena 3 sau Realitatea?

În campania electorală, partidele politice plătesc sume imense de bani către televiziuni, pentru a le fi preluate acțiunile de campanie, conferințele de presă și chiar pentru a fi invitați în emisiuni 1 la 1. 

Pentru a fi invitat în prime time la o emisiune 1 la 1 la Antena 3 sau România TV, un partid politic trebuie să plătească 1.800 de euro pe minut. Luând un calcul că formatul acestui tip de emisiuni este de 40 de minute, rezultă că în urma unei singure emisiuni politice, Antena 3 câștigă 72.000 de euro.

B1 TV are prețuri ceva mai scăzute, potrivit Europa Liberă. Fiecare minut de emisiune electorală se plătește cu 1000 de euro, astfel că o ediție întreagă a unei emisiuni electorale se plătește cu 40.000 euro.

Treburile se schimbă însă când vorbim de Digi 24 și Realitatea Plus.

Digi24 cere nu mai puțin de 2000 de euro pentru fiecare minut de emisiune electorală, adică un total de 80.000 euro pentru fiecare ediție completă de 40 de minute.

Realitatea Plus, prețuri de două ori mai mari

Surpriza vine de la Realitatea Plus, care cere tarife duble decât Digi24. Astfel, pentru o emisiune electorală completă, de 40 de minute, Realitatea Plus cere nu mai puțin de 160.000 euro.

„Prețurile nu includ taxa pe valoarea adăugată de 19%. Un post de televiziune are o ofertă unică pentru toate partidele care vor să se promoveze, conform decizie 603 a Consiliului Național al Audiovizualului privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. Sursa informațiilor: partidele politice parlamentare,” notează Europa Liberă.