Partea ascunsă a lui Florin Cîțu. Cine este noul premier al României și cum a intrat în politică

29 dec. 2020
Partea ascunsă a lui Florin Cîțu. Cine este noul premier al României și cum a intrat în politică
Florin Cîțu, premierul României

Florin Cîțu, fostul ministru al Finanțelor Publice ocupă a fost desemnat în funcția de premier al țării. Puțini știu însă detalii din viața acestuia. Cum a ajus Cîțu în lumea politică și cum se comportă în afara funcției sale? Iată cine este cu adevărat noul premier al României.

Florin Cîțu nu se află prima oară la guvernare. El a mai fost propus și desemnat totodată prim-ministru al țării, în urmă cu doar câteva luni, atunci când Guvernul Orban a fost demis în urma unei moțiuni de cenzură.

Nu a durat mult însă și cu doar câteva minute înainte de votul de investitură, Cîțu a anunțat că își depune deja mandatul de premier. De această dată însă, se pare că fostul ministru al Finanțelor este mai sigur pe el.

Cine este, de fapt, Florin Cîțu

Florin Vasile Cîţu s-a născut în primăvara anului 1972 în judeţul Vâlcea, loc unde și-a petrecut atât copilăria cât și adolescența.

Potrivit CV-ului acestuia, Florin Cîțu a absolvit în anul 1996 Grinnell College din SUA, specializarea economie/matematică. De asemenea, el are un program doctoral completat, fără disertaţie, la Iowa State University.

La scurt timp după încheierea studiilor, în perioada 1997 – 2001, a fost lector la Iowa State University, în SUA. De asemenea Cîţu a mai lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi la Banca Centrală a Noii Zeelande (2001 – 2003).

Totuși, noul premier nu a putut să stea departe de țara sa, așa că s-a întors în România, unde a ocupat funcția de  economist șef al ING.

Florin Cîțu este noul premier din partea PNL

Mulți ani mai târziu, în anul 2016, acesta s-a reorientat și a devenit senator PNL. În anul 2020, el a fost desemnat ministru de la Finanțe, odată ce liberalii au preluat Guvernul, iar acum ocupă funcția de prim ministru.

Ce avere are Florin Cîțu

Având în vedere studiile făcute și experiența în economie, era de așteptat ca noul premier al României să aibă o avere notabilă. Conform declarației sale de avere, el deține o cotă parte de 1/2 din două terenuri: unul de hectar din comuna Golești, sat Tulei, județul Vâlcea, iar celălalt, de 75 de hectare, din comuna Voineasa, ambele de la părinți.

De asemenea, în Tulei, el are și o cotă parte de 1/2 dintr-o clădire de 130 metri pătrați. Pe lângă terenurile menționate anterior, Florin Cîțu mai are un apartament de 130 de metri pătrați cumpărat prin credit în Sectorul 2 din Capitală.

În ceea ce privește partea financiară, noul premier al României are un cont curent de 492.000 de lei, un credit de 303.000 de euro și a acordat un împrumut de 30.600 euro.

Partea ascunsă a noului premier

Există totuși și o parte a lui Florin Cîțu nu tocmai mediatizată, legată de familia sa. În urmă cu un an de zile, noul premier al țării și-a dat în judecată chiar propriul frate, pe nume George, iar motivul este unul uluitor: moștenirea părinților.

Cu alte cuvinte, fostul ministru al Finanțelor și-a dat fratele în judecată pentru o serie de terenuri menționate în declarația de avere a acestuia. Este vorba despre igura un teren agricol de un hectar, un teren forestier de 75 de hectare şi unul intravilan de 1.250 metri pătraţi, toate în Vâlcea.

Pocesul a fost înregistrat pe data de 22 iulie 2019, la Judecătoria Râmnicu-Vâlcea, însă noul premier al țării nu a avut prea mult noroc. Judecătorii i-au respins cerearea, iar din acel moment, nici el, dar nici fratele său nu au dat recurs.

„În temeiul art. 411 alin. (1) pct. 2 Cod procedură civilă, dispune suspendarea judecării cauzei privind pe petentul CÎŢU FLORIN VASILE în contradictoriu cu intimatul CÎŢU GEORGE CONSTANTIN. Cu posibilitate pentru toate părţile de a solicita reluarea judecării cauzei. Cu drept de a formula cerere de recurs pe toată durata de suspendare a judecării cauzei, care se va depune la Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Pronunţată astăzi 27.11.2019 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în decizia instanței.