O afecțiune bizară a început să facă din ce în ce mai multe victime. Este numită ”ucigașul tăcut”, iar medicul Tudor Ciuhodaru a explicat în detaliu cum se manifestă

15 ian. 2021
O afecțiune bizară a început să facă din ce în ce mai multe victime. Este numită ”ucigașul tăcut”, iar medicul Tudor Ciuhodaru a explicat în detaliu cum se manifestă
Unii oameni nu captează viruși pentru că au o imunitate puternică/ Sursă foto: Ziarul Financiar

Majoritatea persoanelor și-au concentrat atenția asupra protejării împotriva noului coronavirus. Puțini știu însă că pe lângă virusul ucigaș, virusul ucigaș, o altă afecțiune ucide sute de persoane în tăcere.

Hipotermia este o afecțiune care afectează foarte multe persoane fără ca acestea măcar să știe ce se întâmplă în corpul lor. Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă și vine cu o serie de informații noi legate de ”ucigașul tăcut”.

Afecțiunea care ucide în tăcere

Când auzim de hipotermie, mulți dintre noi suntem atât de speriați. Nimeni nu știe însă foarte bine cum apare această afecțiune, când apare și cum se poate proteja de ea. Tudor Ciuhodaru descrie hipotermia ca fiind ”un ucigaș tăcut”, iar pentru a veni în ajutorul cât mai multor români, acesta a creat Ghidul de supraviețuire în sezonul rece.

Primul lucru important pe care toți românii trebuie să îl știe este că în perioada rece, riscul infarctului miocardic crește, iar dacă nu știm să ne protejăm așa cum trebuie, riscăm să avem probleme destul de mari de sănătate, care în timp se pot agrava.

Pentru a ne proteja corect în fața acestei afecțiuni trebuie să ținem cont de mai mulți factori precum plimbările lungi, vestimentația, dar și consumul de lichide. Băuturile calde, nonalcoolice sunt esențiale în perioadele geroase, iar având în vedere temperaturile extrem de scăzute cu care ne confruntăm de câteva zile, un ceai sau o ciocolată caldă este bine venită oricând.

Cum supraviețuim în perioada iernii

”Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub pragul de îngheț.

Ghid de supraviețuire în sezonul rece

(Mic) ghid de supravieţuire în sezonul rece – pe stradă, în mașină sau acasă. Atenție, hipotermia e un ucigaș tăcut. Urmează veritabile șocuri termice pentru mulți dintre noi.

Ce trebuie să știți (până când legea Ciuhodaru privind educația pentru sănătate va fi adoptată de Parlamentul României):

A. În spațiile deschise:

1. Evitaţi deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute.

2. Evitaţi expunerea prelungită la frig. Alternaţi expunerea cu repaosul în spaţii încălzite precum instituţii publice, magazinele, staţiile de benzină, gări.

3. Purtați haine groase, rezistente la umezeală, care să va asigure protecţia capului, feţei şi a mâinilor pentru a evita pierderile de caldură şi încălţăminte lejeră care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor şi bine izolată de apă, mănuşile cele mai bune sunt cele ce permit mişcarea degetelor la un loc.

4. Hainele ude trebuie schimbate imediat.

5. Trebuie alternate perioadele de lucru în frig cu repausul în zone incalzite.

6. Evitaţi imobilizarea prelungită. Repaosul în frig poate duce la instalarea rapidă a degeraturilor.

7. Consumaţi lichide calde”, a scris medicul pe facebook.

Băutura care este total interzisă

Un alt lucru pe care puțini oameni îl știu este că alcoolul ar trebui să fie evitat în perioada iernii, iar marea majoritatea a cazurilor de hipotermie sunt asociate cu consumul de băuturi alcoolice, asta pentru că alcoolul deshidratează foarte mult.

De asemenea, medicul ne recomandă să fim atenți la copii și să nu îi lăsăm în spații închise, cum ar fi mașina, unde temperaturile pot scădea semnificativ. Lichidele sunt extrem de importante, iar același lucru este valabil și în cazul păturilor. Acesta trebuie să fie nelipsite din mașină, mai ales când plecăm la drum lung. Orice este posibil, așa că e mai bine să fim preventivi.

”8. NU vă deplasaţi singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta şi de a rămâne izolat în frig.

9. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

10. NU consumați alcool.

Ce trebuie să știe șoferii

B. În maşină. Dacă sunteţi șofer şi plecaţi la drum lung:

1. Nu uitaţi să aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum şi medicaţia cronică.

2. Este bine să aveţi în maşină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Şi în aceste cazuri e bine sa evitaţi imobilizarea prelungită şi să asigurati măcar o activitatea fizica minimală.

4. NU plecaţi la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în maşină pentru cel puţin o zi.

5. NU părăsiţi maşina dacă este viscol şi nu puteti preciza distanţa pâna la adăpost deoarece vă puteţi rătaci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede în condiţii de vânt şi umezeală”, a mai adăugat medicul.

Indicații la locul de muncă

Nici la locul de muncă nu suntem în siguranță tot timpul. Medicul ne recomandă să menținem o temperatură de minim 21 de grade în biroul în care lucrăm. Vestimentația este și ea importantă, deoarece temperatura corporală trebuie menținută în limite normale.

Mare atenție dacă aveți persoane vârstnice în familie. Ele trebuie sunate, sau vizitate frecvent pentru a știi că sunt în siguranță. În ceea ce privește modalitatea de încălzire, trebuie să fim atenți la sursele de încălzire, fie că este vorba despre o centrală sau o sobă. Cele mai multe pericole sunt în perioada iernii, așa că putem evita o adevărată catastrofă.

”C. În spaţii închise (locuinţă, loc de muncă):

1. Mențineţi o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiţii de repaus şi îmbrăcăminte inadecvată poate provoca hipotermie)

2. Mâncați corespunzător şi evitaţi consumul de alcool sau excesul de sedative.

3. Verificaţi starea vârstnicilor prin vizite periodice sau daţi-le măcar un telefon.

4. Verificaţi periodic funcţionarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reşou, sobă).

5. Nu vă încălziţi la aragaz şi nu lăsaţi nesupravegheta sursele de încălzire (sobele) pe durata nopții.

Reţineţi:

1. Hipotermia e un ucigaş tăcut.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsaţi copiii singuri în maşină.

4. Riscul de infarct miocardic creşte cu 2% pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare sub zero grade”, mai scrie Tudor Ciuhodaru.