Noi restricții în prag de Sărbători. Ce nu avem voie să facem de Crăciun. Presiunea se adâncește în hipermarketuri

Noi restricții în prag de Sărbători. Ce nu avem voie să facem de Crăciun. Presiunea se adâncește în hipermarketuri

E clar că sărbătorile din acest an vor fi complet diferite față de cele de până acum. Multe persoane vor sta departe de cei dragi pentru ai proteja, iar pe lângă acest lucru, autoritățile locale anunță o serie de noi restricții în perioada Crăciunului.

Având în vedere că românii iau cu asalt marile magazine pentru a-și face provizii și pentru a cumpăra cadouri celor dragi, autoritățile locale împreună cu reprezentanții mai multor supermarketuri și marilor centre comercial din județul Argeș au stabilit o serie de măsuri dure pentru a ține pandemia sub control și pentru a evita o eventuală aglomerație la cumpărăturile de Crăciun.

În urma discuțiilor purtate, s-a stabilit că în perioada sărbătorilor de iarnă vor fi implementate mai multe restricții. Astfle, coșurile de cumpărături de mână vor fi eliminate, iar numărul dispenserelor de dezinfectat va fi mărit.

”Ţinând cont de numărul ridicat al cazurilor de infectări cu noul coronavirus, dar şi de faptul că se apropie minivacanţa de 1 decembrie şi perioada sărbătorilor de iarnă, prefectul Emanuel Soare a stabilit, împreună cu reprezentanţii operatorilor economici, să fie implementate mai multe măsuri de limitare a aglomerării şi a riscului de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

De comun acord, s-a stabilit să se renunţe la coşurile de cumpărături de mână, care reprezintă un factor de risc epidemiologic. În acelaşi timp, vor fi montate mai multe dispensere cu dezinfectant, pentru igienizarea mâinilor”, informează Prefectura Argeș.

Presiune mai mare în supermarketuri

Angajații din supermarketuri vor avea și ei mai multe responsabilități. Accesul clienților ar putea fi limitat în cazul în care supermarketul devine mai aglomerat, iar la cozi urmează ză fie aplicate mai multe panouri despărțitoare.

”În caz de nevoie, va fi limitat accesul clienţilor în magazin. (…) Pentru evitarea aglomerării la casele de marcat, s-a stabilit să fie ţinute deschise cât mai multe, în special la orele de vârf. De asemenea, în magazinele unde se formează cozi apropiate la casele de marcat s-a recomandat instalarea unor panouri despărţitoare, de plexiglas”, mai precizează sursa citată.

Avertismentul lui Raed Arafat

Secretarul de Stat în MAI, Raed Arafat a transmis și el la rândul său un avertisment legat de sărbătorile de iarnă. Șeful DSU a făcut un apel la români si invite cât mai puține persoane la masa de sărbători. Acesta a subliniat faptul că acest Crăciun poate fi unul normal însă ”mai restrâns”.

”Trebuie să fim atenţi la mobilitate de Crăciun. Riscul de răspândire e mai mare dacă invităm la noi pe cineva. Trebuie să invităm cât mai puţine persoane. Putem avea un Crăciun normal, dar mai restrâns. Analizele spun că în ianuarie vine un nou val, dar totul depinde de om. De comportamentul fiecărui individ. Cea mai importantă parte e prevenirea”, a declarat Raed Arafat.