Motivul surprinzător pentru care cuplurile căsătorite din Japonia dorm în camere sau paturi separate. Ce se întâmplă atunci când apare și un copil

17 dec. 2020
Motivul surprinzător pentru care cuplurile căsătorite din Japonia dorm în camere sau paturi separate. Ce se întâmplă atunci când apare și un copil

Se spune despre Japonia că reprezintă leagănul civilizației și că în vremurile de demult, când britancii se spălau doar o dată la naștere și o dată la moarte, japonezii deja făceau baie zilnic. Cultura lor este foarte diferită de cea europeană, iar adaptarea cu modul lor de viață nu este simplă pentru cineva obișnuit să nu respecte mai nicio regulă.

De exemplu, în timp ce atât pe continentul american, cât și în Europa, bacșișul oferit chelnerului de la restaurant a devenit deja un fel de obligație, în Japonia este o insultă. Așa cum este și suflatul nasului în public sau strănutul. Dacă strănuți trebuie să-ți ceri scuze și în niciun caz nu ai voie să mănânci pe stradă.

Toate aceste gesturi sunt considerate rușinoase pentru japonezi și denotă lipsa de respect față de aproape. Cam așa stau lucrurile și când vine vorba despre cuplurile căsătorite, care de cele mai multe ori aleg să doarmă în paturi sau chiar camere separate.

De ce aleg cuplurile japoneze să doarmă separat

Motivul este unul la care niciun european  nu s-ar gândi. Ei bine un somn bun și odihnitor înseamnă mai multă productivitate și înțelegere în cuplu, dar programul de muncă al unuia dintre parteneri l-ar putea perturba pe celălalt, care dorește să mai doarmă. Sau sforăitul.

Așadar este de nepermis pentru japonezi ca unul din soți să se trezească devreme pentru a merge la serviciu și să facă zgomot. Pentru ei este foarte important să se odihnească și să nu-l deranjeze pe celălalt.

În momentul în care apar copiii, mamele japoneze dorm cu ei în același dormitor indiferent de situație, iar tatăl decide dacă vrea să rămână în aceeași cameră sau să doarmă separat.

Mai multe studii ştiinţifice, citate de Click! au arătat că acest obicei ajută atât copilul, cât şi părinţii să se odihnească mai bine, menţine o temperatură stabilă şi un ritm cardiac bun şi scade riscul de deces subit la copii. În plus, co-sleepingul duce la o stimă de sine mai bună şi la performanţă crescută la şcoală.