Motivul real pentru care prețurile la curent și gaze au explodat. Greșeala enormă făcută de politicienii români

10 sept. 2021
Motivul real pentru care prețurile la curent și gaze au explodat. Greșeala enormă făcută de politicienii români
Sursa foto: Pixabay

Dragoș Damian, directorul general al unuia dintre cei mai importanți producători de medicamente din țară, a vorbit într-o postare pe Facebook despre explozia prețurilor din România, lucru care nu are o asemenea amploare și în alte țări din regiune. El abordează două teme importante și actuale, referindu-se la soluții privind salariul minim și politica României față de Rusia.

„Când ați terminat de căscat gura la saga politică din spațiul public, uitați-vă la dezastrul din cele două tabele: prețuri medii din 2020 la utilități industrial și casnic în țări din regiunea noastră geografică din UE + prețurile din România august 2021, după liberalizare.

Nu există date recente pentru celelalte țări, dar știm că nu au liberalizat prețuri în 2021. Nu cred că trebuie comentat prea mult, vă rog să agățați tabelele la Dumneavoastră pe perete, să le aveți în fața ochilor tot timpul. La creșterile prețurilor la utilități din România adăugați și creșterea combustibilului, + 25% față de iulie 2020.

Așadar, politicienii cu crizele și vendetele lor personale, oamenii de afaceri și cei de rând cu problemele de zi cu zi: valul 4 al pandemiei, inflație enormă – scuza fiind că nu e doar în România ci peste tot, și ni se spune că e tranzitorie (!?) – penurie infernală a forței de muncă, curs și dobândă de referință menținute artificial, observații critice de la Fitch, urmează probabil și alții, s.a.m.d”, a transmis Dragoș Damian în postarea sa.

O vizită la Moscova ar face minuni

De asemenea, acesta punctează două aspecte importante: salariul minim și utilitățile. În privința salariului minim acesta spune că o creștere de 10% ar acoperi doar inflația și ar încuraja munca la negru și evaziunea. Legat de utilități, Dragoș Damian consideră că autoritățile din România nu vor să fim „prieteni” cu Rusia, cum este cazul Germaniei și Franței, care fac rost de energie la prețuri multe mai reduse. În opinia sa, o vizită oficială pe această temă la Moscova din partea autorităților din România „ar face minuni”.

„Doua considerații de final pe temele momentului:

1. Salariul minim. Fără o creștere a acestuia de minim 15-20% – o creștere de 10% acoperă doar inflația 2019-2021 – rămâne deschisă invitația la munca la negru și evaziune fiscală. Să vedeți câți vânzători de nuielușe și vâsc vom avea la iarnă …

2. Utilitățile. Cifrele de mai sus arată că țările din regiune fac rost de energie mai ieftină, evident din Rusia, și de aceea inclusiv puteri industriale energofage cum sunt Germania și Franța (fondatoare ale UE) vor să fie și ele prietene cu Rusia. Noi nu vrem, deși o vizită la Moscova a unei delegații guvernamentale pe tema energiei ar face minuni și ar putea reduce sarcinile bugetare care compensează consumatorul vulnerabil.

Cred că tot mediul de afaceri este de acord că este de preferat o guvernare competentă și sustenabilă unor practici de compensații sociale. Mai bine previi decât să tratezi. Nimeni nu mai crede că o creștere economică din efect de bază, inflație și consum din import poate fi sustenabilă”, mai scrie Dragos Damian pe Facebook.