Motivul pentru care unii tineri sănătoși fac cele mai grave forme coronavirus și apoi mor. Un expert în sănătate publică explică

15 nov. 2020
Motivul pentru care unii tineri sănătoși fac cele mai grave forme coronavirus și apoi mor. Un expert în sănătate publică explică
Sursa foto: Olga Kononenko on Unsplash

România a depășit duminică, 15 noiembrie, 360.000 cazuri de coronavirus. Dintre cei infectați, 243.832 au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 113 decese, 77 bărbați și 33 de femei. Dintre acestia, 7 nu aveau niciun fel de altă boală, astfel că nimic nu anticipa o evoluție fatală a viruslui.

Cum se ajunge ca unii dintre tinerii, adulții sănătoși să facă cele mai grave forme de coronavirus și să nu mai poată fi salvați a explicat expertul în sănătate publică, Ioana Stăncel. Aceasta a prezentat trei situații în care se ajunge la acest final tragic.

„Virusul, de la început și-a arătat un polimorfism privind diferite sisteme pe care le atacă și prin diferite efecte care pot duce la manifestări diferite.

Sunt trei situații pentru care adulții aparent sănătoși fac forme grave de coronavirus și mor. În primul rând, virusul se manifestă în furtuna antinflamatorie, care duce la manifestările violente care nu mai răspund la tratament.

Sau, oamenii ajung prea târziu la spital, iar schemele terapeutice nu mai sunt eficiente. Chiar dacă se aplică tot ce este eficient ca tratament în această boală, persoana nu răspunde”, a explicat expertul la televiziunea Digi24.

De ce mor adulții sănătoși de coronavirus

Ioana Stăncel a menționat și faptul că unii adulți consideră că sunt sănătoși, dar în realitate nu-și verifică starea reală de sănătate, nu merg la analize sau screening și preferă să ignore micile simptome de averisment.

„În al doilea rând, trebuie avut în vedere că în cazul unei mari părți a adulților aparent sănătoși, supravegherea stării de sănătate privind bolile cronice nu e cea mai bună. Avem adulți aparent sănătoși, care, în realitate, au afecțiuni cardio-vasculare, diabet, boli supraponderale.

Chiar dacă nu sunt diagnosticate, aceste afecțiuni există și, pe acest teren, infecția are alte forme de manifestare, astfel că pacientul răspunde mult mai greu la tratament.

Apoi, mai sunt adulții sănătoși care cred că nu li se poate întâmpla nimic, cei care tratează cu indiferență manifestările sau le pun pe seama altor afecțiuni și ajung prea târziu la tratament”, a conchis expertul în sănătate publică.