Ministerele care vor primi mai mulți bani la rectificarea bugetară. De unde se taie masiv. Este decizia finală a premierului Florin Cîțu

05 aug. 2021
Ministerele care vor primi mai mulți bani la rectificarea bugetară. De unde se taie masiv. Este decizia finală a premierului Florin Cîțu
Sursa foto: Facebook

Bugetele unor ministere vor beneficia la rectificare de resurse suplimentare potrivit draftului pregătit de Ministerul de Finanțe. Nu toate ministerele se vor bucura însă de creșteri de fonduri, conform documentului. Cum se vor împărți banii și care sunt ministerele ce vor primi mai puțini bani?

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că unele ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului asumat, de 7,16% sau mai mic. Cele mai mari fonduri vor ajunge la Ministerul Sănătății, conform draftului de la Finanțe.

„În funcţie de execuţia bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurselor în buget, pentru a menţine deficitul bugetar la ţinta de 7,16%. Acesta este singurul rol al rectificării bugetare”, a transmis premierul.

Cele mai multe fonduri ajung la Sănătate

Concret, Ministerul Sănătății va primi în plus la rectificarea bugetară peste 3,5 miliarde de lei. Acesta este urmat de Ministerul Finanțelor cu peste 3 miliarde de lei și Ministerul Dezvoltării cu peste 1,8 miliarde de lei.

De asemenea, fonduri suplimentare vor primi și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (peste 7 milioane de lei), peste 6 milioane vor fi alocate și Ministerului Energiei, peste 5 milioane la Mediu, peste 3 milioane la Transporturi și, în fine, peste 2 milioane la Ministerul Educației.

Nu este uitată nici Administrația Prezidențială și Secretariatul General al Guvernului. Și acestea vor primi bani în plus.

Singurele ministere care nu primesc bani suplimentar la rectificarea bugetară sunt Ministerul Apărării, Ministerul de Externe și Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării.

De unde se taie masiv

Reducerile cele mai mari se vor înregistra la Ministerul Muncii, de unde premierul Florin Cîţu, îşi propune să taie peste 2,7 miliarde de lei. De asemenea, se vor tăia fonduri de la Curtea de Conturi și de la Senat.

Potrivit Raportului privind execuţia bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021, cheltuielile din această perioadă au fost sub nivelul programat în cazul majorităţii titlurilor şi, în special, în cazul celor de capital şi a celor cu proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile.

„Este necesar ca, în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiţii finanţate atât din resurse bugetare interne, cât şi din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul faţă de cheltuielile programate a se efectua înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021. De asemenea, în acest context, şi sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată”, se arată în raport.