Daniel Dines are 49 de ani și a muncit mult până când a ajuns să-și conducă propria companie, estimată la 35 de miliarde de dolari. Unicornul românesc a fost fondat în anul 2005 la București, având numele de DeskOver la acel moment. Zece ani mai târziu, a fost înregistrat în statul american Delaware, dar cu sediul central la New York. Din acel moment a început practic ascensiunea Uipath.
Astăzi Daniel Dines a mai rămas doar cu 5% acțiuni din compania pe care a fondat-o, însă sunt cele mai puternice acțiuni și îi dau posibilitatea să dețină controlul decizional în acționariat. Motivul este foarte simplu: el a rămas cu acțiuni de clasă B, care au o putere de vot de 35 de ori mai mare decât acțiunile de clasa A.
UiPath urmează să se listeze la Bursa de la New York sub simbolul PATH, prin ofertă publică inițială (IPO) și asta înseamnă cele menționate mai sus, mai exact că Daniel Dines mai rămâne doar cu 5% acțiuni și desigur control total în companie.
„Drept urmare, domnul Dines va avea capacitatea de a controla rezultatul chestiunilor care necesită aprobarea acționarilor, inclusiv alegerea directorilor și aprobarea tranzacțiilor corporative semnificative, cum ar fi o fuziune sau altă vânzare a companiei sau a activelor noastre”, se arată în prospectul de listare la bursă a UiPath.
Miliardarul român se află pe locul 2 în Topul Forbes al celor mai bogați români, cu o avere estimată la 1,75 miliarde de dolari. Frații Dedeman, Dragoș și Adrian Pavăl conduc clasamentul cu 1,82 miliarde de dolari, iar pe locul 3 se află cel care a deținut supremația mult timp, Ion Țiriac, cu 1,46 miliarde de dolari.
Daniel Dines este și CEO-ul UiPath, dar salariul său nu este unul chiar formidabil, dacă-l comparăm cu cel al lui Sundar Pichai, CEO Google, care încasează 160.000 de dolari pe lună, plus numeroase bonusuri anuale.
Așadar Daniel Dines a încasat într-un an întreg 106.000 de dolari, din care 100.000 de dolari au fost plătiți de subsidiara din România. În plus, compania lui i-a mai decontat încă de 100.000 de dolari pentru cheltuieli cum ar fi asigurarea de sănătate, mesele, abonamentul la sala de sport, securitatea personală, sauparticipare la evenimente.
UiPath continuă să fie una dintre cele mai importante companii românești, deși mulți o consideră americană, ținând cont că cele mai importane activități se desfășoară acolo. În prezent, numără 2.863 de angajați full time, din care 122 sunt la sediul de la New York și 727 la București, România.
UiPath are prezență legală în 29 de țări, din care operațiunile principale sunt în SUA, România și Japonia. În prospectul de listare la Bursa din New York se menționează că fondatorul și CEO-ul UiPath, Daniel Dines, este absolvent al Universității București, Facultatea de Matematică.