Medicamentele care pot declanșa cancer de colon. Românii le înghit ca pe bomboane

10 sept. 2021
Medicamentele care pot declanșa cancer de colon. Românii le înghit ca pe bomboane
Sursa foto: Pixabay

Consumul de antibiotice este la ordinea zilei în România, chiar dacă multe alte țări evită pe cât posibil prescripția acestora. Și este mai mult ca sigur să aibă dreptate, având în vedere un studiu recent realizat pe 40.000 de cazuri de cancer din Suedia, care arată că antibioticele pot crește riscul de a dezvolta cancer de colon într-un interval de timp de 5 până la 10 ani.

Studiile anterioare au arătat că antibioticele pot provoca modificări de lungă durată ale microbiomului intestinal – comunitatea microbilor care trăiesc în tractul digestiv – și aceste modificări pot fi legate de un risc crescut privind cancerul de colon. Acum, în cel mai mare studiu epidemiologic care a explorat vreodată această legătură, cercetătorii raportează că riscul crescut poate fi specific cancerelor din așa-numitul colon proximal, partea colonului care se conectează la intestinul subțire și începe partea din dreapta jos a abdomenului.

„Este foarte clar, când ne-am uitat la date, că este limitat la colonul proximal sau în partea dreaptă”, a declarat pentru Live Science autorul principal al studiului, Sophia Harlid, cercetător în domeniul cancerului la Universitatea Umea din Suedia. Și, de fapt, riscul de cancer legat de antibiotice a fost cel mai mare la începutul colonului proximal, numit „colon ascendent”, care se întinde de la abdomenul inferior la cel superior-dreapta.

Risc crescut pentru cei care luau antibiotice

Persoanele care au luat antibiotice pentru o perioadă mai mare de șase luni au avut cel mai mare risc de cancer, potrivit cercetării, publicată miercuri, 1 septembrie, în Journal of the National Cancer Institute. Comparativ, aceștia aveau șanse cu 17% mai mari de a dezvolta cancer în colonul ascendent, decât persoanele care nu luaseră niciun antibiotic.

Acestea fiind spuse, chiar și administrarea pentru scurte perioade de timp a antibioticelor este asociată cu un risc crescut de cancer, deși unul mult mai mic. Aceste date pot oferi încă un motiv pentru a limita supraprescripția antibioticelor, pe lângă prevenirea apariției bacteriilor rezistente la antibiotice, a spus Harlid.

Noile descoperiri sunt similare cu rezultatele obținute de un studiu similar, dar mai mic, din Marea Britanie, publicat în 2019 în revista Gut. Studiul suedez „a venit cu date ce corespund cu alte studii … ceea ce întărește de fapt ideea că există o corelație”, a declarat pentru Live Science dr. Cynthia Sears, autorul studiului din Marea Britanie, care nu a fost implicat în cele mai noi cercetări din Suedia.

Studiile identifică doar o corelație

Aceste studii nu arată că antibioticele cauzează în mod direct cancerul de colon, a spus Sears, care este profesor de medicină și oncologie la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins și profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Școala de Sănătate Publică Bloomberg. Acestea fiind spuse, există teorii cu privire la modul în care medicamentele pot face intestinul proximal mai vulnerabil la creșterea cancerului.

„Suntem de părere că este perturbat echilibrul microbiomului”, iar acest lucru poate permite bacteriilor infecțioase precum Escherichia coli și Klebsiella pneumoniae să câștige teren în fața altor microbi, a spus Sears. Acest lucru poate duce la o creștere a inflamației colonului, prin generarea de substanțe chimice reactive ce pot deteriora ADN-ul și pot genera tumori.