Ludovic Orban și Nicușor Dan, anunț oficial legat de măsurile restrictive. Când se va impune carantina națională

01 nov. 2020
Ludovic Orban și Nicușor Dan, anunț oficial legat de măsurile restrictive. Când se va impune carantina națională
Nicușor Dan a ales să voteze PNL la alegerile parlamentare 2020

Este îngrijorare mare în spațiul public în legătură cu numărul mare de cazuri de coronavirus. Pentru că ne aflăm la mai puțin de două luni până la alegerile parlamentare, politicienii profită de contextul actual și încearcă exerciții de campanie pe tema carantinării naționale. În timp ce PSD și presa de stânga înclină mai mult spre un lockdown, premierul Ludovic Orban spune că în România situația nu este atât de gravă ca în alte state, care au fost obligate să ia măsuri foarte aspre.

Prezent duminică la Arena Naţională, împreună cu Nicușor Dan, primarul Capitalei, unde a fost amenajat un call center al DSP Bucureşti aceștia au făcut noi precizări în legătura cu măsurile care ar urma să se ia la nivel național, dar și în București.

„CNSU se întruneşte de regulă luni, pentru actualizarea săptămânală a situaţiei cu ţările şi pentru, eventual, adoptarea altor măsuri care sunt necesare. Avem în evaluare posibile măsuri. Dacă vom lua vreo decizie suplimentară o vom face publică (…) Deocamdată, v-am zis, suntem în analiza efectelor măsurilor pe care noi deja le-am luat la prelungirea stării de alertă”, a declarat Ludovic Orban.

Nu este momentul pentru lockdown, insistă Orban

Acesta a insistat pe ideeea că România nu se află în situaţia altor ţări ca număr de infectări.

„Măsurile luate de diferite ţări europene au fost luate în urma unei creşteri dramatice a numărului de cazuri. România, de exemplu, nu se află în situaţia altor ţări ca număr de infectări şi mai ales ca ritm de creştere a numărului de infectări zilnice. Noi am prevăzut astfel de măsuri. Uitaţi-vă ce măsuri a luat Germania, să închidă restaurantele, teatrele. Noi am închis peste tot unde s-a depăşit rata de trei la mie aceste activităţi.

Noi am interzis încă de la prelungirea stării de urgenţă evenimentele private de tip nunţi, botezuri, mese festive şi alte activităţi care adună foarte multă lume la un loc şi unde nu se respectă regulile de protecţie sanitară. Noi am luat astfel de măsuri, numai că măsurile sunt condiţionate de depăşirea unui anumit indice de răspândire a virusului în cadrul comunităţii (…) Deci, noi avem astfel de măsuri în vigoare. Sigur că multe sunt prezentate ca… lockdown – acum e termenul la modă. Nu este! Lockdown este, de exemplu, ce a făcut Israelul, care a închis toate activităţile nenecesare, a introdus restricţii de circulaţie. Şi în materie de restricţii de circulaţie s-au introdus în trei ţări restricţii de circulaţie, dar noaptea s-au introdus, după ora 22,00 şi, evident, acolo unde într-adevăr a existat o creştere foarte mare a numărului de cazuri”, a spus premierul.

Ce anunță Nicușor Dan pentru București

Primarul Bucureștiului Nicușor Dan, a venit și el cu precizări importante, răspunzând la întrebările jurnaliștilor.

„Ministerul Sănătăţii a implementat sau este în curs de implementare a acelui sistem informatic care să permită localizarea în timp real a persoanelor care sunt infectate. Deci, acest sistem mai are trei-patru zile până la momentul în care o să fie complet funcţional. Şi dacă în urma acelui sistem o să vedem străzi sau o mare aglomerare pe o stradă, pe mai multe străzi, putem să luăm această decizie de carantinare locală. Dar e prematur (…) Eu cred că putem să o luăm, pentru că avem un efectiv de 1.500 de oameni care sunt alocaţi pentru această chestiune, pe tot ce înseamnă ordine publică legată de coronavirus, care vin de la Poliţia Naţională, Jandarmerie şi cele şapte poliţii locale ale Bucureştiului. Şi dacă o să fim în situaţia să luăm această măsură, o s-o luăm”, a spus Nicuşor Dan.

Primarul general a subliniat că nu s-a pus problema să fie carantinate sectoare sau cartiere din Bucureşti.

„Nu s-a pus problema să se carantineze un sector, nu. S-a pus problema – şi, din nou, suntem într-o ipoteză – în care, dacă pe o stradă, pe două străzi, pe un pâlc de străzi există o incidenţă foarte mare, pur şi simplu la nivelul forţelor de ordine publică există această expertiză cum să faci să împiedici deplasarea şi să permiţi numai circulaţia persoanelor care au nevoi speciale (…) E o chestiune pe care o s-o implementeze Poliţia Naţională, Jandarmeria şi Poliţia Locală; ştiu să facă asta”, a mai explicat Nicuşor Dan.