Ludovic Orban are în vizor o nouă funcție. Va fi unul dintre cei mai importanți oameni de stat

08 dec. 2020
Ludovic Orban are în vizor o nouă funcție. Va fi unul dintre cei mai importanți oameni de stat
Ludovic Orban a fost prima dată numit premier pe 4 noiembrie 2019 și a demisionat la începutul lunii decembrie 2020, după alegerile parlamentare pe care PNL le-a pierdut/ Foto: Facebook

Premierul Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de premier al țării, luni seară, după rezultatele alegerilor parlamentare. Totuși, acest lucru nu ar fi o mare problemă pentru liderul PNL, deoarece acesta are în vizor o altă funcție.

Surse din partid au declarat pentru Digi24 că la scurt timp după ce a demisionat din funcția de premier, Ludovic Orban își dorește susținerea partidului pentru o nouă funcție: președinte al Camerei Deputaților.

Sursele citate au mai precizat că liderul PNL a purtat deja o serie de discuții cu lideri apropiați pentru a fi sigur că are toată susținerea necesară în viitorul Parlament, pentru conducerea Camerei Deputaților. Președintele Klaus Iohannis a avut și el un rol major. Se pare că că șeful statului a fost cel care i-a propus o astfel de funcție în timpul discuției purtate luni după amiază la Controceni.

Cu alte cuvinte, după ce și-a anunțat demisia, Ludovic Orban vizează a treia cea mai poziția din stat, lucru deloc neglijabil. De asemenea, liderul PNL urmează să poarte o serie de negocieri în numele liberalilor privind formarea majorității parlamentare alături de USR PLUS și UDMR.

De ce a demisionat Ludovic Orban din funcția de premier

Ludovic Orban a anunțat că demisionează din funcția de premier la scurt timp după ce a avut o discuție cu președintele Klaus Iohannis, unde șeful statului i-a cerut să îi asume eșecul de la alegerile parlamentare. De asemenea, președintele i-a mai transmis că nu va fi propunerea sa pentru funcția de prim-ministru desemnat pentru formarea unei noi majorități.

Liderul PNL a precizat la rândul său că dorința cetățenilor trebuie respectată, astfel că, cea mai bună soluție este renunțe la funcția pe care o deține.

”Cetăţenii români şi-au exprimat votul în cadrul alegerilor pentru Parlamentul României. Am luat decizia astăzi să-mi depun mandatul de prim-ministru. Decizia pe care am luat-o are un obiectiv foarte precis: odată exprimată voinţa cetăţenilor, trebuie demarate negocierile pentru formarea unui nou guvern.

România are nevoie de un guvern responsabil, de un guvern care să reprezinte voinţa cetăţenilor români care-şi doresc modernizarea României şi dezvoltarea României. Şi decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar – că nu mă cramponez de funcţia de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din formaţiunile politice de centru-dreapta care susţin cu claritate orientarea euroatlantică a României şi care vor să utilizeze, cu adevărat, toate resursele pe care le va avea România la dispoziţie şi, de asemenea, să fructifice oportunităţile pentru a putea să crească calitatea vieţii pentru fiecare dintre cetăţenii României”, a spus Ludovic Orban.