Liderul politic care-i va lua locul Angelei Merkel în funcția de cancelar al Germaniei în septembrie. Cine îl sprijină din umbră

18 ian. 2021
Liderul politic care-i va lua locul Angelei Merkel în funcția de cancelar al Germaniei în septembrie. Cine îl sprijină din umbră
Foto: TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

O persoanalitate intrigantă a apărut pe scena politică din Germania și are șanse mari să o înlocuiască pe Angela Merkel în postul de cancelar, după alegerile parlamentare care vor fi organizate în luna septembrie.

Armin Laschet, premierul Landului Renania de Nord-Westfalia este personalitatea politică care a stârnit controverse în Germania. Acesta a câștigat alegerile interne din CDU, iar conform DW, a fost sprijin tacit, chiar de Angela Merkel.

Cine este Armin Laschet

Armin Laschet are 59 de ani și a fost ales sâmbătă preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU). Puțini știu însă că acesta este un aliat loial al cancelarului Angela Merkel şi intenţionează să menţină direcţia de centru-dreapta a formaţiunii politice conservatoare, prin măsuri de coeziune socială.

Faptul că Angela Merkel îi este aproape îi dă șanse mari acestuia să devină următorul Cancelar al Germaniei, iar acest lucru se poate observa chiar în urma victoriei sale. Laschet l-a învins pe omul de afaceri conservator Friedrich Merz, cu un scor de 521 de voturi la doar 466, pentru Merz.

În prezent, omul care ar urma să îi ia locul Angelei Merkel o înlocuiește în funcția de președinte al partidului pe Annegret Kramp-Karrenbauer. Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a declarat că va menţine „direcţia politică de centru” a Uniunii Creştin-Democrate.

Armin Laschet, noul lider CDU

Ascensiunea în politică

Armin Laschet a urcat încet, dar sigur pe scena politică. Începând cu anul 2012, acesta a fost unul dintre vicepreşedinţii CDU, și a avut o abordare politică pe care a descris-o drept ”echilibrată şi de centru”, cu măsuri de coeziune socială, pace socială şi economie socială de piaţă.

El are deja bine stabilit planul pentru Germania. Alături de ministrul Sănătății, Jens Spahn, Armin Laschet își dorește ”modernizarea Germaniei”, pentru ”o nouă dinamică economică”, pentru ”securitate” şi ”şanse corecte la educaţie”, manifestând ”toleranţă zero faţă de infracţionalitate şi extremism”, iar totul se poate observa chiar din declarațiile sale.

”Ne aşteaptă alegeri mai importante”, a declarat Armin Laschet după ce a devenit preşedinte al CDU.

Germania se pregătește de alegerile parlamentare

Germania mai are doar câteva luni până la alegerile parlamentare din luna septembrie a acestui an. Pe lângă Armin Laschet, un posibil contracandidat pentru această funcție ar putea fi și ministrul Sănătății, Jens Spahn, care acum îl secondează pe Laschet, dar și Markus Söder, liderul partidului bavarez CSU.

Spre deosebire de contracandidații săi, se poate spune că Laschet are un as în mânecă. Acesta a fost un aliat puternic al Angelei Merkel, iar cei doi au avut mereu un punct de vedere comin în ceea ce privește politicile de integrare europeană și acceptarea imigranților.

În mesajul său de campanie, Laschet anunța că își dorește să schimbe traiectoria și va face totul pentru ca alianța să rămână unită.

”Voi face totul pentru ca alianța să rămânp unită, iar apoi mă voi asigura că următorul cancelar va fi din Uniune [CDU/CSU]”, a spus acesta.