Klaus Iohannis renunță la mandatul de la Cotroceni? Când ar urma ca acesta să preia șefia NATO și cu cine concurează pentru post

19 iul. 2021
Klaus Iohannis renunță la mandatul de la Cotroceni? Când ar urma ca acesta să preia șefia NATO și cu cine concurează pentru post
Klaus Iohannis, împreună cu Rareș Bogdan și Ludovic Orban

În luna septembrie 2022, NATO va trebui să-și aleagă un alt șef întrucât mandatul lui Jens Stoltenberg expiră. Fostul premier al Norvegiei se află la conducerea instituției încă din anul 2014 și a fost foarte apreciat pentru modul în care a gestionat lucrurile.

Mircea Geoană este secretar general adjunct și totodată diplomatul român cu cea mai înaltă funcție la nivel internațional. Însă nu acesta s-ar afla în cărți pentru preluarea conducerii NATO în anul ce vine.

Klaus Iohannis ar putea prelua șefia NATO

Printre favoriți se numără chiar Klaus Iohannis, președintele României. O analiză de la Bruxelles îl arată ca fiind un nume demn de luat în seamă pentru cel mai înalt post la NATO

Cei de la Politco spun că sunt șanse și ca o femeia să preia conducerea instituției sau un lider de țară din Estul Europei, pentru a da un semnal puternic Rusiei lui Vladimir Putin.

Printre favoritele jurnaliștilor se numără Dalia Grybauskaite, fostă președintă a Lituaniei , dar și Kersti Kaljulaid, actuala președinte a Estoniei. În cărți ar fi și frumoasa Kolinda Grabar-Kitarovic, fosta președintă a Croației. Aceasta este un personaj cunoscut la nivel internațional, mai ales datorită look-ului său, dar totodată controversată după ce în campania din 2019 a accelerat pozițiile de centru-dreapta conservatoare.

Cine sunt rivalii lui Klaus Iohannis pentru preluarea conducerii NATO

Analiza Politico explică și de ce Klaus Iohannis ar fi favorit pentru preluarea NATO. România este una dintre puținele țări care a alocat imediat pragul de 2% din PIB pentru Apărare și reprezintă totodată un pilon esențial în Flancul Estic.

Mark Rutte, actualul premier al Olandei este și el un personaj cu greutate, dar și acesta este pus în antiteză tot cu două femei.  Sophie Wilmes, actualul ministru de externe al Belgiei, și fost premier, dar și Federica Mogherini, fost ministru de externe la Roma și fost Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate

Până în septembrie 2022 mai sunt multe jocuri geo-politice de bifat, dar în mod cert și Klaus Iohannis este unul dintre pionii importanți de pe tabla de șah. În același timp rămâne o dilemă: ar pleca acesta de la Cotroceni?

Anca Dragu, șefa Senatului i-ar lua loc temporar până la noi alegeri.