Klaus Iohannis are de unde alege. Cine ar putea fi noul premier al României

14 dec. 2020
Klaus Iohannis are de unde alege. Cine ar putea fi noul premier al României
Klaus Iohannis, președintele României

Liberalii au primit o lovitură grea după rezultatul alegerilor parlamentare din acest an. Acu, mai multe partide politice trebuie să discute cu președintele Klaus Iohannis, urmând ca acesta să ia o decizie.

După negocieri strânse, liderii PNL, USR PLUS și UDMR nu au reușit încă să treacă de primul punct al discuțiilor: împărțirea celor trei funcții de la vârful statului. Dacă USR PLUS insistă ca funcția de președinte al Camerei Deputaților să îi revină lui Dan Barna, de cealaltă parte, PNL vrea șefia camerei pentru Ludovic Orban.

Și pentru funcția de premier cele două partide se contrazic. USR PLUS își dorește ca Dacian Cioloș să obțină funcția de premier.

Surse au declarat pentru Digi 24 că nu este exclus, totuși, ca PNL să forțeze un guvern minoritar în Parlament, în ciuda faptului că fără voturile USR PLUS, învestirea Guvernului pare o misiune imposibilă.

Și PSD-ul vrea la guvernare. Social democrații îl au pe Alexandru Rafila pe care îl doresc în funcția de premier. Totuși, pentru a reuși acest lucru, PSD ar avea nevoie de voturile celor din AUR și de voturile UDMR. De asemenea, nici președintele Klaus Iohannis nu ar fi prea încântat de PSD la guvernare.

Variantele președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis are mai multe variante ca niciodată. PSD-ul vine cu Alexandru Rafila pentru funcția de premier și îi cere șefului statului să îl desemneze pe acesta pentru a încerca formarea unui guvern minoritar sau de uniune națională.

PNL-ul pe de altă parte, merge la consultări cu propunerea Florin Cîțu, variantă discutată deja de președintele Klaus Iohannis cu Ludovic Orban. Totuși, în cazul în care Florin Cîțu va fi desemnat premier, atunci, USR PLUS va revendica președinția Camerei Deputaților pentru Dan Barna.

Și USR PLUS are o propunere pentru președintele Iohannis. Partidul îl va propune pe Dacian Cioloș.

Reprezentanții AUR pe de altă parte au anunțat că nu vor susține nicio variantă de guvern, însă vor merge la Cotroceni să îl propună pe Călin Georgescu premier.

UDMR este singurul partid care va susține formarea unei coaliții de guvernare pe baze echitabile între partidele de centru-dreapta.