Imaginile pentru care o influenceriță celebră a fost arestată în Turcia. Cum s-a fotografiat tânăra în Muzeul Sexului din Amsterdam: este ridicol

11 aug. 2021
Imaginile pentru care o influenceriță celebră a fost arestată în Turcia. Cum s-a fotografiat tânăra în Muzeul Sexului din Amsterdam: este ridicol

O influenceriță cunoscută din Turcia spune că a fost dată în judecată în țara ei după ce a postat „în glumă” fotografii din interiorul faimosului Muzeu al Sexului din Amsterdam. Ea spune că doar câteva luni mai târziu a fost arestată pentru că legea din această țară interzice distribuirea de conținut obscen.

Merve Taskin, în vârstă de 23 de ani, a distribuit în ianuarie anul trecut mai multe imagini cu jucării sexuale pe care le-a cumpărat de la muzeu în timpul unei călătorii de ziua sa în Olanda, dar la scurt timp a fost pusă sub acuzare în Turcia pentru distribuirea de conținut obscen, gest considerat faptă penală conform legislației din această țară.

Riscă trei ani de închisoare

Conform legislației turcești, orice persoană care publică materiale obscene poate fi amendată sau condamnată la închisoare de până la trei ani.

„Scopul meu a fost să fac o glumă”, a declarat pentru BBC influencerița, o personalitate proeminentă pe Instagram din Turcia, cu aproape 600.000 de urmăritori. În acest caz, ambasada Turciei la Londra, contactată de BBC, nu a răspuns imediat la o cerere acestora de a comenta acest subiect.

Taskin, care locuiește în Istanbul, a declarat că a vizitat orașul Amsterdam cu doi prieteni pentru a sărbători cea de-a 22-a aniversare. Un punct de atracție a fost pentru ei Muzeul Sexului, care atrage în fiecare an turiști din întreaga lume. Aceasta a postat pe Instagram mai multe imagini din interiorul muzeului cu produse aflate la vânzare, considerate obscene, conform legislației din Turcia.

Imaginile, considerate de Taskin, suficient de inocente, au trezit însă interesul autorităților care au avut o altă părere. Ea spune că a fost arestată de două ori în lunile de după întoarcerea în țară, o dată chiar în timpul vacanței de vară. Cu ocazia celei de-a doua arestări, ea a spus că a dat o declarație unui procuror.

Situația este „absolut ridicolă”

Ea credea că această declarație va încheia și problema, dar la începutul acestui an a fost surprinsă de mesajul primit care o chema la un tribunal în Istanbul. Conform mesajului primit din partea autorităților turce, Taskin ar trebui să apară în fața instanței în data de 26 octombrie pentru încălcarea articolului 226 din codul penal al Turciei. Acest Articol 226 se referă la o serie de infracțiuni referitoare la materiale obscene care sunt considerate jignitoare.

Influencerița a spus că îi este frică să depună mărturie în instanță, dar o va face de bunăvoie dacă va fi cazul. De asemenea, ea a scris pe Twitter săptămâna trecută despre citația instanței, postări ce au atras atenția presei din Olanda, cazul ei fiind mediatizat intens aici.

Directorul muzeului din Amsterdam, Monique van Marle, a declarat pentru BBC că această situație este „absolut ridicolă”.

„Muzeul nostru are ca scop educarea oamenilor din întreaga lume cu privire la istoria sexului. Vă admirăm că vă exprimați și ați postat astfel de imagini”, i-a transmis directoarea muzeului influenceriței din Turcia.

Cenzura rămâne în continuare o problemă în această țară, unde multe site-uri, editorii și criticii guvernamentali au fost cenzurați și urmăriți penal pentru obscenitate în conformitate cu legislația turcă. În același timp, grupurile pentru drepturile omului afirmă că libertatea de exprimare, mai ales în mediul online, a scăzut sub conducerea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, anul trecut, cenzura rețelelor sociale s-a înăsprit, după ce parlamentul Turciei a adoptat o lege pentru controlul acestor platforme.