În cazul în care ai nevoie de o transfuzie de sânge, grupa de sânge joacă un rol foarte important pentru a vedea dacă sângele tău este compatibil cu al donatorului. De asemenea, factorul Rh devine un aspect de luat în calcul în timpul sarcinii.
Sângele este alcătuit din celule roșii, celule albe și trombocite într-un lichid numit plasmă, iar grupa sanguină este identificată de anticorpi și antigeni din sânge. Anticorpii sunt proteine care se găsesc în plasmă și fac parte din apărarea naturală a corpului tău. Ei recunosc substanțele străine, cum ar fi germenii, și vă alertează sistemul imunitar, care îi distruge. La rândul lor, antigenele sunt molecule proteice găsite pe suprafața celulelor roșii din sânge.
Sistemul de clasificare ABO al sângelui se împarte în patru categorii, și anume:
– grupa sanguină A – are antigeni A pe globulele roșii din sânge cu anticorpi anti-B în plasmă;
– grupa sanguină B – are antigeni B cu anticorpi anti-A în plasmă;
– grupa sanguină O – nu are antigeni, dar are atât anticorpi anti-A cât și anti-B în plasmă;
– grupa sanguină AB – are atât antigeni A cât și B, dar nu are anticorpi.
Trebuie avut în vedere că dacă primim sânge din grupa ABO greșită ne punem viața în pericol. De exemplu, dacă unei persoane cu sânge din grupul B i se administrează sânge din grupa A, anticorpii săi anti-A vor ataca celulele din grupa A. Acesta este motivul pentru care sângele grupului A nu trebuie administrat niciodată cuiva care are sânge din grupul B și invers.
Pe de altă parte, deoarece globulele roșii din grupa o nu au antigene A sau B, pot fi administrate în siguranță oricărui alt grup.
Globulele roșii au uneori un alt antigen, o proteină cunoscută sub numele de antigen Rh. Dacă acesta este prezent, grupul de sânge este Rh pozitiv, iar dacă este absent, grupul de sânge este Rh negativ. Asta înseamnă că puteți avea una din cele 8 grupe de sânge: A Rh pozitiv (A+), A Rh negativ (A-), B Rh pozitiv (B +), B Rh negativ (B-), O Rh pozitiv (O+), O Rh negativ (O-), AB Rh pozitiv (AB+), AB Rh negativ (AB-).
De aici pot apărea și complicații în cazul în care o femeie însărcinată are Rh-ul diferit de cel al fătului, mai precis, atunci când mama are Rh negativ, iar fătul Rh pozitiv. În acest caz corpul mamei va reacționa la această proteină ca la un corp sau o substanță străină.
În cazul acestei incompatibilități globulele de sânge ale bebelușului pătrund în fluxul sanguin al mamei, lucru care se poate întâmpla pe parcursul sarcinii sau în timpul travaliului și al nașterii. În același timp, sistemul imunitar al mamei va produce anticorpi împotriva eritrocitelor din sângele bebelușului. Astfel, există un risc destul de mare ca organismul tău să livreze acești anticorpi dincolo de placentă, pentru a ataca eritrocitele din sângele bebelușului tău.
Din fericire există tratament în acest caz, dar acesta diferă de severitatea situației. O transfuzie de sânge la copilul nenăscut poate fi necesară în cazuri mai severe.
După naștere, este foarte probabil ca bebelușul să fie internat într-o unitate neonatală (o unitate spitalicească specializată în îngrijirea nou-născuților). Tratamentul după naștere poate include fototerapie, transfuzii de sânge și o injecție a unei soluții de anticorpi (imunoglobulină intravenoasă) pentru a preveni distrugerea globulelor roșii.
Dacă situația este lăsată netratată, cazurile severe pot duce la mortalitate. În alte cazuri, poate duce la leziuni ale creierului, dificultăți de învățare, surzire și orbire.