Folosiți plata cu cardul? Un director BNR avertizează: În România au loc sute de mii de atacuri cibernetice. La ce trebuie să fiți atenți

12 nov. 2020
Folosiți plata cu cardul? Un director BNR avertizează: În România au loc sute de mii de atacuri cibernetice. La ce trebuie să fiți atenți

Ruxandra Avram, director în cadrul Băncii Naționale a României, anunță că 441.998 de operațiuni de plată au fost afectate de incidente de securitate, având o valoare totadă de aproxiamtiv 2 miliarde de euro. 

„Am câteva date, care sunt importante după părerea mea. Noi am transmis chestionare către prestatorii de servicii de plată şi am constatat că au fost înregistrate la zi, nu ştiu dacă e chiar la zi, s-ar putea să fie puţin decalaj dar, 20 de incidente operaţionale majore, trei incidente de securitate majore, înţelegând prin aceste incidente de securitate majore două atacuri de securitate de tip Distributed Denial of Service şi un atac de securitate de tip phishing.

E adevărat că ele aşa au fost înregistrate la noi, în realitate unele dintre ele au fost declasificate, nu erau neapărat incidente majore pentru că nu au îndeplineau toate criteriile şi au fost reîncadrate ca incidente minore. Care a fost impactul acestor incidente la nivelul sistemului bancar?

În ceea ce priveşte impactul lor au fost aşa: cinci dintre incidente au avut impact asupra disponibilităţii, un incident asupra integrităţii, continuităţii, disponibilităţii şi autenticităţii, şapte incidente asupra continuităţii, patru incidente asupra disponibilităţii, 2 incidente asupra integrităţii şi disponibilităţii, un incident asupra confidenţialităţii şi disponibilităţii şi 3 incidente asupra continuităţii şi disponibilităţii.

Atacuri asupra tranzacțiilor în valoare de 2 miliarde de euro

Numărul total al operaţiunilor de plată care au fost afectate de aceste incidente a fost 441.998. Acestea au fost operaţiunile de plată afectate, care au reprezentat o valoare a operaţiunilor de plată de aproximativ două miliarde de euro”, a declarat Ruxandra Avram, la conferinţa „Serviciile financiar-bancare digitale & Cybersecurity”.

De asemenea, ea a făcut referire şi la incidentele care au înregistrat impact asupra utilizatorilor de servicii de plată, menţionând că au fost afectaţi 479.474 de utilizatori. Durata medie de nefuncţionare a fost de aproximativ 14 ore.

„Nu stăm foarte rău, sper că acestea au fost toate incidentele reale şi probabil că acestea sunt reale pentru că imediat ele se văd la populaţie. Deci aici nu se pune problema de a diminua acest eveniment nefericit în piaţă”, a mai apus Ruxandra Avram, director BNR.