Facebook ar putea pierde Instagram. Lovitură fără precedent pentru una dintre cele mai mari rețele de socializare din lume

11 dec. 2020
Facebook ar putea pierde Instagram. Lovitură fără precedent pentru una dintre cele mai mari rețele de socializare din lume
Photo by NordWood Themes on Unsplash

Facebook Ink ar putea primi o lovitură decsivă în curând. Compania ar putea pierde atât WahtsApp cât și Instagram. Nimeni nu s-a mai confruntat vreodată cu o astfel de situație.

Vestea vine din partea Comisiei Federale pentru Comerț (FTP). Aceasta a anunțat că Facebook Inc ar putea fi forţată să-şi vândă activele valoroase WhatsApp şi Instagram. Anunțul vine la scurt timp după ce FTC şi aproape toate statele americane au intentat proces reţelei de socializare, fiind de părere că tranzacţiile nu au fost legale şi în final afectează consumatorii, transmite Reuters.

Facebook este în prezent a doua mare companie din domeniul tehnologiei care se confruntă cu acţiuni în justiţie. Prima companie care a întâmpinat o astfel de situație a fost Google, când în luna octombrie, Departamentul american al Justiţiei şi 11 state americane au intentat proces împotriva companiei, pentru încălcarea normelor concurenţei, acuzând gigantul tehnologic că şi-a folosit puterea semnificativă pe piaţă pentru a-şi elimina rivalii.

Situația pare a fi similară și în cazul Facebook. Conform Agerpres, în plângerile depuse miercuri, Facebook este acuzată că şi-a cumpărat rivalele, achiziţionând Instagram cu un miliard de dolari în 2012 şi WhatsApp cu 19 miliarde de dolari în 2014.

Cu alte cuvinte, autorităţile de reglementare avertizează că tranzacţiile ar trebui invalidate.

Facebook, obligată să vândă WhatsApp și Instagram

Având în vedere noul val de plângeri, Comisia Federală pentru Comerţ a anunțat într-un comunicat chiar la finalul săptămânii că va căuta să obţină o hotărâre judecătorească care „ar putea, printre altele, să impună vânzarea de active, inclusiv WhatsApp şi Instagram”.

De asemenea, în plângerea sa, coaliţia de 46 de state americane, Washington D.C. şi Guam, a cerut ca achiziţionarea WhatsApp şi Instagram de către Facebook să fie considerată ilegală.

„Pentru aproape un deceniu, Facebook şi-a folosit poziţia dominantă şi monopolul de putere a-şi distruge rivalii mai mici, a elimina concurenţa, toate pe socoteala utilizatorilor zilnici”, a precizat Letitia James, procuror general în New York.

Oficialul a mai subliniat faptul că reţeaua de socializare şi-a achiziţionat rivalele înainte ca ele să poată ameninţa dominaţia Facebook. Ca și reacție, Facebook a anunţat că va analiza plângerile autorităţilor antitrust şi ale FTC și va reveni cu un răspuns.

La scurt timp după aflarea acestei informații devastatoare, acţiunile Facebook au scăzut la Bursa de la New York cu 3%. Totuși, acestea s-au redresat uşor, înregistrând în final un declin de 1,7%.