De ce nu are Guvernul bani de pensii? Sursa de finanțare pe care refuză să o acceseze. Cum pierde statul 400 de milioane de lei anual

18 ian. 2021
De ce nu are Guvernul bani de pensii? Sursa de finanțare pe care refuză să o acceseze. Cum pierde statul 400 de milioane de lei anual
Florin Câțu a fost numit premier al României la finalul lunii decembrie

Pandemia a zdruncinat în mod cert economiile tuturor țărilor de pe Glob, iar România nu putea face excepție. În acest context, Guvernul Cîțu a aprobat la finalul anului trecut o ordonanță de urgență, care presupune o serie de măsuri fiscal-bugetare, prin care se economisesc 17,6 miliarde de lei pentru anul 2021.

Printre acestea înghețarea salariilor bugetarilor și blocarea cupoanelor sociale pentru educație, precum și a sprijinului de 500 de euro pentru fiecare nou născut.

„Era nevoie de această ordonanță în acest moment, de acest respiro pentru a putea construi de aici bugetul”, a declarat noul premier.

Cei mai nemulțumiți de măsurile luate de guvern în ultima perioadă sunt pensionarii. Aceștia așteptau o creștere cu 40% a pensiilor, dar din păcate, executivul a explicat că statul nu are bani în acest moment pentru a respecta această promisiune. Mai mult, nu există fonduri nici pentru aplicare legii salarizării unice, conform căreia din 2021 bugetarii ar trebui să primească indemnizaţii de vacanţă de 2.230 de lei per salariat, în loc de vouchere de vacanţă de 1.450 de lei.

Guvernul pierde 400 de milioane de lei anual la bugetul de stat pentru că nu taxează corect produsele din tutun încălzit

Și totuși, în acest moment, există surse alternative de finanțare, pe care Guvernul nu pare să le fi luat în calcul până acum. Una dintre acestea o reprezintă taxarea corectă a tuturor produselor din tutun și aici intră și tutunul încălzit, care este taxat de 5 ori mai puțin decât țigările.

Din prețul unui pachet de țigări 15 lei merg la stat sub formă de accize și taxe. În schimb, în cazul noilor produse, doar 5 lei ajung la buget. Așadar, fiecare pachet de produse din tutun încălzit vândut în locul unui pachet de țigări înseamnă circa 10 lei mai puțin la bugetul de stat. Mai exact, anual se pierd 400 de milioane de lei, conform Newsweek, bani care ar putea fi investiți în educație de exemplu. Și nu există nicio justificare pentru acest “discount” oferit de statul român celor care comercializează acest tip de produs.

De ce accizele din tutun încălzit în România sunt de 5 ori mai mici decât accizele aplicate țigaretelor

Accizele aplicate produselor din tutun încălzit în România sunt de 5 ori mai mici decât accizele aplicate țigaretelor. De ce? Am întrebat mult mulți reprezentanți ai Guvernului, dar numai vicepremierul Dan Barna a recunoscut că nu s-a gândit la acest lucru până acum. O iau ca pe o observație relevantă”, a declarat acesta pentru voceabanilor.ro.

În 2021, nivelul accizelor aplicate celor mai populare țigarete este de circa 11 lei /pachet de 20 de bucăți. La acciză se adaugă și TVA-ul.

La polul opus, în 2021, produselor din tutun încălzit li se aplică o acciză de 2,6 RON per pachet de 20 de stick-uri.

Principalul beneficiar al accizei semnificativ reduse aplicate produselor din tutun încălzit rămâne industria, ceea ce înseamnă un dezavantaj financiar semnificativ pentru bugetul public național al statului român.

Japonia și Coreea au crescut acciza la produsele din tutun încălzit pentru a aduce bani la bugetul de stat

În cele mai mari piețe de produse din tutun încălzit din lume, Japonia și Coreea de Sud, guvernele au crescut semnificativ acciza la produsele din tutun încălzit – până la 80-90% din acciza la țigarete – pentru a garanta veniturile bugetare. Măsuri similare au fost implementate și în Europa, în Ucraina, Slovacia și Bulgaria.

Recent, în Japonia, cea mai mare piață de produse din tutun încălzit din lume, Guvernul a implementat măsuri de majorare a accizelor aplicate acestor produse la cca 80% din valoarea accizelor percepute țigaretelor. Această decizie a venit ca urmare a scăderii veniturilor fiscale obținute de pe urma comercializării țigaretelor, odată cu creșterea acestei noi categorii de produse.

În mod similar, în Coreea de Sud, a doua cea mai mare piață de tutun încălzit din lume, accizele percepute acestor produse se ridică acum la cca 89% din nivelul accizelor percepute țigaretelor convenționale.

Alexandru Rafila cerea în 2018 taxarea corectă a produselor, dar lucrurile au rămas la fel

Produsele din tutun încălzit au fost introduse pe piața tutunului din România în noiembrie 2015.  În prezent, cota de piață a produselor din tutun încălzit în România este de peste 3%.

„Una este să existe alternativă şi altceva este să promovăm alternativa. Sunt două lucruri total diferite. (…) Cred că este esenţial că continuăm pe de o parte la procesul de taxare a produselor de tutun, acest lucru trebuie să continue, dar în paralel cu reducerea contrabandei”, spunea și medicul Alexandru Rafila, în anul 2018, în cadrul dezbaterii „Harm Reduction Forum”.

Și totuși, în România taxarea continuă să fie inechitabilă, iar în contextul în care statul are mai multă nevoie de bani ca niciodată, este de neînțeles de ce nu urmează modelul Japoniei sau Coreei, care au majorat accizele la tutunul încălzit tocmai pentru a aduce venituri suplimentare la bugetul de stat.