EXCLUSIV. Ce salariu are un grefier în București și ce norme trebuie să respecte pentru a primi acești bani

18 nov. 2020
EXCLUSIV. Ce salariu are un grefier în București și ce norme trebuie să respecte pentru a primi acești bani

În ultima vreme, salariile angajaților din domeniul justiției au fost puse sub semnul întrebării. Dacă până acum, oamenii de rând se așteptau ca aceștia să câștige sume extrem de mari pentru munca depusă, lucrurile stau cu totul și cotutl diferit în sistem.

Surse au declarat pentru Vocea Banilor cât ajunge să câștige lunar un grefier de la parchetul de pe lângă Curtea de Apel București. Persoana care ocupă o astfel de funcție încasează lunar suma de 5.400 de lei, o sumă nu foarte mare dacă luăm în considerare câștigul salarial mediu.

Totuși, există alte sume care pot compensa veniturile lunare. Spre exemplu, un grefier care lucrează în București, dar care locuiește în afara Municipiului, poate primi decontarea chiriei sau a transportului.

Astfel, dacă un grefier alege să stea în București pentru a putea merge la muncă, acesta poate primi până la 2.000 de lei pentru a-și putea plăti chiria. În cazul celor care aleg să facă naveta în fiecare zi, aceștia vor primi sume mai mici, însă deloc neglijabile.

Făcând un calcul, un grefier care lucrează în Capitală poate ajunge și la un salariu de aproape 7.000 de lei, net, lunar.

Ce este obligat să facă un grefier pentru acest salariu

Pentru cei care nu știu aceste lucruri, în ciuda salariului considerat de unii destul de mare, un grefier nu are voie să se ocupe cu nimic altceva din punct de vedere profesional, decât cu locul de muncă pe care îl deține la Parchet.

Astfel, este total exclus ca un grefier să mai poată obține și alte venituri. Deci, există un oarecare echilibru între sumele încasate.

În ceea ce privește ocupația grefierului, acesta are o zi pe săptămână destinată publicului, iar în rest, se ocupă de dosarele în curs.

Deși pare o muncă extrem de simplă, deciziile și soluționările luate de grefieri sunt destul de stresante, așa că, se poate considera că suma încasată este în conformitate cu activitatea de la locul de muncă.