E obligatoriu. Toți românii vor trebui să plătească câte 200 de lei pe familie. Care este motivul

20 nov. 2020
E obligatoriu. Toți românii vor trebui să plătească câte 200 de lei pe familie. Care este motivul

Lovitură grea pentru români în plină criză economică. Aceștia vor fi nevoiți să plătească suma 200 de lei. Acest lucru este obligatoriu, iar decizia a fost deja luată, urmând să intre în vigoare în următoarea perioadă.

Românii trebuie să scoată bani din buzunarul propriu pentru racordarea gratuidă la gaze a unor consumatori noi, susține Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, meționând faptul că numărul consumatorilor noi arată pentru următorii ani ar putea fi impresionante.

“Racordarea gratuită a tuturor consumatorilor apare în două dintre programele politice pe care le-am analizat, există chiar două cifre avansate în două programe diferite: 1,8 milioane de noi consumatori până în 2026 şi 2,1 milioane de noi consumatori până în 2026, dar ce aş dori să precizez este că această abordare este benefică doar dacă are la bază considerente corecte din punct de vedere economic şi al echităţii”, a precizat Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă, citat de economica.net.

Românii au plătit și extinderea rețelei de gaze

Spre deosebire de alte țări, în România, racordarea la gaze încă este problematică. Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă susține că în mare parte, extinderea rețelei de distribuție este realizată tot din banii românilor, iar viitorul arată la fel de sumbru.

Potrivit acestuia, este posibil ca îurmătorii zeci de mii de kilometri să fie realizați din banii aceloralași persoane.

“Diferenţa de 38.000 de kilometri a fost realizată în mare parte pe banii oamenilor. Vom ajunge în situaţia ca şi următorii 30.000 sau 25.000 de kilometri să fie realizaţi pe banii aceloraşi oameni, aceiaşi care au plătit până acum pentru reţelele lor, vor plăti şi pentru alţii, în condiţiile în care costurile suplimentare se vor recupera prin tarifele de distribuţie în anii următori. Nu cred că este o abordare echitabilă”, a explicat Dumitru Chisăliţă, potrivit economica.net.

De ce trebuie să plătească românii 200 de lei

Acesta a mai explicat încă odată motivul pentru care familiile vor fi nevoite să scoată 200 de lei din buzunar. Mai pe scurt, banii se vor duce la alți consumatori pentru a putea beneficia și ei de gaze. Deși nu este o ”abordare echitabilă”, Chisăliță Dumitru susține că este una dintre cele mai bune soluții.

“Cu alte cuvinte, se va ajunge la situaţia în care fiecare familie va plăti circa 200 de lei pe an suplimentar ca alţi consumatori să beneficieze de gaze. Nu cred că este o abordare echitabilă şi cred că trebuie găsite alte soluţii de finanţare”.

Datele statistice arată că numărul celor care şi consumă, chiar dacă sunt racordaţi, este în anumite situaţii de sub 20%”, a mai adăugat Dumitru Chisăliţă.