Raportul Comisiei Europene din noiembrie 2019 arată că România este deficitară în toate domeniile. Suntem chiar pe ultimul loc în Europa ca și sistem sanitar. O ordonanță de urgență semnată de premierul Florin Cîțu tulbură liniștea băieților deștepti din Sănătate din țară și din străinătate.
Țara noastră se pregătește să intre în normalitate și să urmeze modelul occidental, ceea ce înseamnă că s-ar putea să avem parte în perioada următoare de un nou iad mediatic, în care să se încerce manipularea populației și deturnarea realității. Dar haideți să aflăm totuși adevărul și să luptăm pentru a avea parte de serviciile medicale pe care le merităm.
ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea art. 230 și 349 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății prevede introducerea asigurărilor complementare de sănătate.
Ce înseamnă acest lucru? Că cei care doresc, atenție – doar cei care doresc, pot plăti o sumă infimă în plus, sub forma unei asigurări complementare de sănătate, pentru a avea acces la spitalele private GRATUIT.
Până acum, în cazul în care un pacient avea nevoie de o intervenție medicală, putea merge la un spital de stat pentru a beneficia gratuit de acest serviciu sau la unul privat în care trebuie să achite o sumă mare de bani care să acopere costurile operatorii.
Cu această asigurare complementară de sănătate, bolnavul poate beneficia de orice intervenție medicală atât la un spital de stat, cât și la unul privat. Pacientul este cel care își alege. Are acest drept. Sistemul există demult în Franța, Germania și în mai toate țările civilizate. România este cam singura rămasă în urmă la acest capitol.
Sunt multe voci, mai mult sau mai puțin credibile, care susțin că prin intermediul asigurărilor complementare de sănătate se dă verde la banii publici pentru spitalele private, care și-așa nu ajung nici pentru cele de stat. Însă dacă tragem linie și aruncăm o privire la spitalele publice, vom constata că bugetele primite au fost generoase, dar prost alocate de foarte mulți manageri cu interese.
De exemplu s-a cumpărat aparatură pe care nimeni nu o folosește, s-au făcut contracte astronomice cu firme de catering pentru a servi mâncare de 2 lei bolnavilor, s-au achiziționat medicamente la prețuri de 7 ori mai mari decât nivelul normal. Și lista este lungă. Cert este că la finalul zilei, pacientul este cel care are de suferit.
Foarte multe dintre contractele păguboase au fost încheiate cu firme ale unor băieți deștepți care au intrat pe această piață, special pentru a devaliza banul public. Și este evident că în acest mod, este imposibil ca un spital de stat să se alinieze la standardele occidentale. Sigur că există și excepții, însă… mult prea puține. Iar prin intermediul acestei noi ordonanțe, se cam închide robinetul banilor publici pentru băieții deștepți din Sănătate. Așa că aceștia vor opune în mod cert rezistență.
De exemplu, plătind o asigurare complementară de sănătate, numai dacă doresc, pacienții din România care au cele mai frecvente și grave probleme de sănătate, cum ar fi cancer sau boli cardiovasculare, nu mai trebuie să scoată niciun ban din buzunar, oriunde s-ar duce, în spitalele publice sau în cele private.
În România mor în fiecare an 1000 de copii din cauza lipsei centrelor de boli cardiovasculare, deoarece aceste centre au fost subfinanțate cronic timp de 30 de ani. Astfel nu s-au putut dezvolta specialiști, nu s-a putut dezvolta o rețea și pierdem 1000 de copii. În fiecare an statul român plătește între 130 și 140 de milioane de euro clinicilor din străinătate pentru afecțiuni care ar trebui să se trateze în România. Și ca dovadă că acest lucru se poate, bulgarii care și-au liberalizat spitalele și serviciile medicale și au sincronizat legislația lor cu cea europeană, așa cum facem și noi în momentul de față, plătesc numai 200 de mii de euro pe an. Deci diferența este de la cer la pământ.
Interesele sunt mari, pentru că sunt în joc mulți bani. O dată este vorba despre contractele pe care le au băieții deștepți din Sănătate cu spitalele de stat și a doua oară este vorba despre tratamentele efectuate în străinătate la prețuri triple, care s-ar putea realiza și la un spital privat din România. Dar STATUL decontează în acest moment doar intervențiile în străinătate, pentru un număr limitat de persoane.
Această ordonanță pune pacientul pe primul loc și acest lucru trebuia să se întâmple demult. Dar ca orice lucru bun, care se încearcă să se implementeze în România, a fost oprit deja de prea multe ori. De data aceasta, să sperăm că Florin Cîțu va avea curajul să meargă până la capăt.