Dispozitivele electrice din casă care umflă factura la curent. Consumă cea mai multă energie electrică, dar puțini români știu asta

de: Luca Iulian
04 09. 2021
Sursa foto: Pixabay

Facturile tot mai mari la curent sunt o problemă serioasă pentru mulți români și ne face să ne gândim tot mai mult la cum putem face economie. Pe lângă electrocasnicele mari, despre care știm prea bine că sunt mari consumatoare, în unele cazuri, mai sunt anumite dispozitive care consumă, de asemenea, foarte mult.

Chiar și becurile pot avea un impact semnificativ asupra facturii de curent și trebuie să avem în vedere achiziția unora care au o eficiență foarte mare. Cele mai eficiente, deși ceva mai scumpe, sunt becurile cu led. Pe termen lung investiția se amortizează pentru că acest tip de bec este mult mai durabil și reduce consumul considerabil. În timp ce un bec cu led consumă între 3 și 20 de W, unul normal ajunge și la 100 de W.

Dacă dorim mai multă lumină putem alege un bec cu lumină rece. Acest tip de bec este adecvat pentru zonele unde lucrezi sau gătești. Pe de altă parte, în zonele de relaxare, adică acolo unde citești sau te odihnești sunt recomandate becurile cu lumină caldă, de 2700 de kelvin.

Care sunt, de fapt cei mai mari consumatori

Clasicii consumatori mari de energie electrică, precum frigiderul și mașina de spălat rufe sunt o problemă dacă nu avem un aparat dintr-o clasă energetică superioară. De asemenea, trebuie menționat și cuptorul sau plita electrică, pentru cei care au așa ceva, dar și cana pentru încălzit apa și prăjitorul de pâine. Toate acestea pot consuma foarte mult și pot crește semnificativ factura în fiecare lună.

Aerul condiționat, mai ales vara, este și el un mare consumator. Specialiștii recomandă în cazul acestuia un truc destul de simplu. Ei ne sfătuiesc să ținem temperatura setată pe 23 – 24 de grade și nu 16 – 17 grade, pentru un consum mai mic și cu 10%.

Alte aparate care ne umflă factura de curent electric sunt, și aici femeile ar trebui să rețină acest lucru, sunt uscătorul de păr, placa și ondulatorul de păr. Spre exemplu, placa de păr poate consuma de 15 ori mai mult curent electric decât un bec clasic și de 300 de ori mai mult decât unul cu led.


Fatal error: Uncaught Error: Class 'AmpProject\Optimizer\TransformationEngine' not found in /home/r100601voce/public_html/wp-content/themes/vb-twentyone/amp/init.php:125 Stack trace: #0 [internal function]: {closure}('<!doctype html>...', 9) #1 /home/r100601voce/public_html/wp-includes/functions.php(5277): ob_end_flush() #2 /home/r100601voce/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(307): wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/r100601voce/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(331): WP_Hook->apply_filters('', Array) #4 /home/r100601voce/public_html/wp-includes/plugin.php(476): WP_Hook->do_action(Array) #5 /home/r100601voce/public_html/wp-includes/load.php(1102): do_action('shutdown') #6 [internal function]: shutdown_action_hook() #7 {main} thrown in /home/r100601voce/public_html/wp-content/themes/vb-twentyone/amp/init.php on line 125