Dezastru! După scumpirea curentului și a gazelor se anunță o creștere imensă și la alte facturi. La ce cresc prețurile

14 sept. 2021
Dezastru! După scumpirea curentului și a gazelor se anunță o creștere imensă și la alte facturi. La ce cresc prețurile
Sursa foto: Pixabay

Scumpirea prețurilor gazelor naturale și energiei electrice ar putea duce la scumpiri bruște în toată Europa, sunt de părere analiștii Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci de pe Wall Street. Situația este și mai gravă, având în vedere că prețurile la gaze și energie ar putea crește și mai mult în perioada următoare, având în vedere stocurile extrem de reduse.

Recordul înregistrat de prețurile la gaze naturale și electricitate din Europa ar putea prevesti o creștere a prețurilor pe piețele de mărfuri, au scris analiștii băncii de investiții într-un nou raport realizat de Bloomberg.

„Dinamica europeană a prețurilor energetice oferă doar o perspectivă asupra a ceea ce ne așteaptă în privința piețelor de mărfuri”, transmit aceștia.

Stocurile de gaze naturale scăzute și vremea nefavorabilă pentru producerea energiei electrice din eoliene au dus la o creștere a prețurilor în toată Europa, punând presiune asupra guvernelor, în timp ce consumatorii protestează împotriva creșterii facturilor înainte de sezonul de iarnă.

Prețurile la electricitate din Marea Britanie și până în Spania au crescut la cele mai mari valori înregistrate vreodată, spaniolii ieșind de altfel în stradă să protesteze. În plus, aceste prețuri extrem de ridicate ar putea deveni un obstacol pentru Europa în ceea ce privește redresarea economică de după pandemie.

Prețurile la gaze și energie ar putea crește și mai mult

Potrivit analiștilor Goldman Sachs, prețurile la gaze naturale și electricitate din Europa ar putea crește și mai mult, având în vedere că nivelurile de gaze din stocuri sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani și nu se vor umple suficient de repede pentru sezonul de iarnă care începe luna viitoare.

Prețurile mai mari ar putea duce la „raționalizarea cererii și astfel s-ar reduce producția industrială”, au scris analiștii băncii de investiții.

Prețurile energiei electrice din Marea Britanie, Germania, Franța și Spania, unele dintre cele mai mari economii din Europa, au stabilit recorduri în ultima săptămână.

Îngrijorare în privința situației din Europa vine și din partea oficialilor din Statelor Unite. Trimisul Departamentului de Stat al SUA pentru securitatea energetică, Amos Hochstein, a declarat în timpul vizitei sale recente în Polonia că este îngrijorat de aprovizionarea extrem de redusă cu gaze naturale din Europa tocmai înainte de sezonul de iarnă, care ar putea fi mai rece decât de obicei.