Cutremur pe scena politică! Plângere penală la DNA împotriva lui Florin Cîțu. De ce este acuzat premierul și cine a depus-o

31 iul. 2021
Cutremur pe scena politică! Plângere penală la DNA împotriva lui Florin Cîțu. De ce este acuzat premierul și cine a depus-o
Florin Cîțu. Sursa: Facebook

Se ascut săbiile pe scena politică. Mai este foarte puțin timp până când liberalii își vor alege noul președinte, astfel că se folosesc toate armele. Florin Cîțu pare favorit în fața lui Ludovic Orban, iar PSD îl susține pe acesta din urmă. În acest context, încearcă să-l ajute pe actualul președinte al Camerei Deputaților să rămână în fruntea PNL.

Comunitatea Declic, despre care nu a auzit nimeni până acum, a depus, vineri, la DNA, un denunț pe numele premierului Florin Cîțu și al fostei consiliere de stat Mioara Costin. Cei doi sunt acuzați de instigare la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu pentru că fostul reporter Realitatea Plus a elaborat un document la Guvern prin care să-și ajute șeful la alegerile interne din PNL.

Plângerea penală promovată la Antena 3

Subiectul a fost intens dezbătut și promovat la Antena 3. Oana Zamfir, o mare susținătoare a PSD a fost cea care a moderat emisiunea în care Florin Cîțu a fost zdrobit.

„Vrem să știm cu toții, cu certitudine, dacă prim-ministrul Florin Cîțu și fostul consilier de stat Mioara Costin au săvârșit fapte de natură penală. Nu putem accepta ca înalte demnități publice să fie folosite în interes privat sau de partid, la fel cum nu putem accepta nici ca nimeni din justiție să nu facă nimic pentru a lămuri situația”, a declarat Anduța Karetsou, campaigner Declic.

Deși în România sunt multe probleme grave de ordin penal, totuși necunoscuta comunitate Declic a decis să intre în lupta politică, ca instrument de marketing.  Denunțul depus la DNA a fost realizat de către avocatul Toni Decean și specialiști în drept penal.

„Astfel, având în vedere că funcția de consilier de stat este subordonată premierului, devine plauzibilă implicarea directă a prim-ministrului, în sensul instigării Mioarei Costin la emiterea actelor de coordonare a campaniei politice interne PNL. Aceasta ar fi oferit, din postura de funcționar public, sprijin politic unui candidat la o funcție în partid. Mai mult, angajatul Guvernului a prestat activități în interesul personal al candidatului Cîțu, folosind resurse publice ale Executivului. Florin Cîțu este singurul care ar fi avut de beneficiat în urma acțiunilor consilierei de stat, de unde și acuzația de abuz în serviciu pentru premier”, spun cei de la Declic.

Ce vor cei de la Declic

Conform Declic, având în vedere conținutul documentului apărut în spațiul public sub denumirea de „Linii de comunicare pentru liderii PNL – Florin-Vasile Cîțu candidat pentru președenția PNL”, autoritățile trebuie să cerceteze și să stabilească exact dacă Mioara Costin și-a încălcat cu știință atribuțiile de serviciu și dacă a obținut astfel pentru sine un folos necuvenit, constând în drepturile salariale aferente postului de consilier de stat, în sensul în care, în perioada în care activa în cadrul Guvernului României, Mioara Costin ar fi prestat de fapt muncă de partid, și nu doar activitatea aferentă postului de consilier de stat în Cancelaria primului-ministru.

„Atât domnul prim-ministru, cât și doamna consilier de stat vor trebui să lămurească situația creată prin apariția acestui document. Organele de cercetare penală vor trebui să ancheteze în ce măsură activitatea consilierei de stat a fost desfășurată pentru prim-ministrul României sau pentru candidatul la funcția de conducere PNL, a declarat avocatul Toni Decean.

„Manifestarea convingerilor politice prin emiterea unor acte de serviciu, din postura de funcționar public, este interzisă de Codul Administrativ, iar încălcarea acestor prevederi legale se încadrează în textul de lege ce reglementează abuzul în serviciu. Aceasta încalcare este cu atât mai gravă cu cât funcțiile în discuție sunt ale unor funcționari de grad înalt, iar actele de serviciu au fost emise sub antetul Guvernului României”, a conchis avocatul.

Denunțul a fost înregistrat la Structura Centrală a Direcției Naționale Anticorupție.