Cum îți dai seama dacă orezul este expirat sau toxic? Poți prezenta simptome grave dacă-l consumi așa. Detaliul la care trebuie să fii atent. E mai important decât eticheta

29 ian. 2021
Cum îți dai seama dacă orezul este expirat sau toxic? Poți prezenta simptome grave dacă-l consumi așa. Detaliul la care trebuie să fii atent. E mai important decât eticheta
Orez

Dacă te numeri printre persoanele care își fac provizii pentru perioada iernii, atunci cu siguranță și s-a întâmplat să rămâi cu câteva pachete de orez, făină, zahăr sau alte alimente esențiale în bucătărie. Cum îți dai însă seama dacă le mai poți consuma sau nu? Nu tot timpul eticheta spune totul.

Uneori, etichetele produselor se degradează și nu mai putem vedea dacă acestea sunt sau nu expirate, însă există câteva detalii pe care le putem observa. În cazul orezului, lucrurile sunt foarte simple scrie voxbiz.ro.

Cum își dai seama dacă orezul a expirat

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să vezi în ce categorie te încadrezi. Ce fel de orez ai în casă? Există o multitudine de tipuri de orez și nu toate au același termen de valabilitate.

Conform csid.ro, ”durata de viață” a orezului uscat sau negătit variază în funcție de tipul de orez. Astfel, orezul brun, dar și cel alb poate fi consumat până la doi ani, în timp ce orezul brun rezista doar între 3-6 luni.

Dacă însă ai uitat când ai deschis pachetul, iar eticheta nu te ajută deloc, trebuie să fii atent la boabele de orez. Dacă acestea prezintă câteva găurele, atunci este timpul să-l arunci la gunoi. De asemenea, dacă observi insecte mici, sau gândaci în pachet, cu siguranță orezul nu mai trebuie consumat.

Dacă te numeri printre persoanele care consumă orez brun, aici lucrurile sunt foarte simple. Orezul brun se decolorează și miroase urât atunci când expiră, așa că este ușor să îți dai seama dacă mai poți sau nu să îl consumi.

Cât timp poți ține orezul în frigider

Acum că am înțeles cât timp putem consuma orezul nepreparat, trebuie să știm ce facem și cu cel gătit deja. Potrivit sursei citate, orezul își menține calitatea, textura și aroma timp de 3-4 zile, așa că este indicat să îl consumi în această perioadă.

Mare atenție însă unde îl depozitezi, dacă nu stă la frigider este posibil ca acesta să se strice, iar primul lucru la care trebuie să fim atenți înainte de a-l consuma este mirosul. Dacă simțim un miros neplăcut, orezul trebuie aruncat imediat, chiar dacă a stat mai puțin la frigider decât ne-am fi așteptat.

Un alt semn care ne spune că trebuie să aruncăm orezul este formarea unei pojghițe deasupra.

Ai consumat orez expirat?

Ai consumat orez expirat și nu ți-ai dat seama? Dacă nu prezinți simptome nu ai de ce se te îngrijorezi. Orezul se numără printre alimentele care pot fi consumate și după data de expirare, dar în condițiile în care acesta arată bine și corespunde factorilor menționați mai sus.

Dacă privim partea rea, în cazul în care orezul pe care l-ai consumat era stricat, te poți confrunta cu o toxiinfecție alimentară. Acesta este toxic pentru organism, în acest context.

Cum se manifestă aceasta? La unele persoane apar simptome de vărsături, stări de greață sau dureri abdominale. De asemenea, există cazuri și mai grave, în care o persoană poate avea convulsii și poate intra chiar în comă, așa că mare atenție înainte de a-l consuma.