Cum încearcă Nicușor Dan să evite carantinarea Capitalei. Nu se închide nimic, dar se dau amenzi

10 dec. 2020
Cum încearcă Nicușor Dan să evite carantinarea Capitalei. Nu se închide nimic, dar se dau amenzi
Nicușor Dan, Primarul Capitalei/ Sursă foto: edupedu.ro

Bucureștiul este la un singur pas distanță să fie carantinat, iar primarul Nicușor Dan și prefectul Traian Berbeceanu fac eforturi uriașe pentru a evita acest lucru. Deși au decis să nu închidă nimic înainte de Crăciun, sunt așteptate controale masive în cele mai aglomerate zone ale Capitalei.

Începând cu ziua de vineri, 11 decembrie, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu și Primarul General, Nicușor Dan, urmează să adopte noi măsuri legate de activitatea celor mai aglomerate spații din întreg orașul: supermarket-urile și mall-urile.

Printre noile restricții impuse se numără obligativitatea dezinfectării la intrarea în mall-uri, intrarea și ieșirea pe fluxuri diferite și limitarea numărului de clienţi. Decizia a fost luată din pricina faptului că populaţia s-a relaxat în ultima perioadă, iar incidența cazurilor de infectare cu noul coronavirus se aprope de incidența de 7 la mia de locuitori.

Purtătorul de cuvânt al Prefectului Capitalei, Mariana Stancu-Ţipişcă susține că Bucureștiul ar putea scăpa de carantinare dacă locuitorii ar respecta cu strictețe regulile impuse.

”Respectarea cu stricteţe a normelor şi restricţiilor aflate deja în vigoare este tocmai pentru a evita impunerea sau adoptarea altor măsuri mai severe sau mai stricte. Deci încercăm, atât timp cât în spaţiul juridic există norme, restricţii, să verifcăm respectarea acestor norme existente deja. Eventual, gradual. Dar deocamdată noi am comunicat – tocmai pentru evitarea impunerii de noi măsuri de restricţii severe”, a declarat Mariana Stancu-Ţipişcă, purtătorul de cuvânt al Prefectului Capitalei.

Nu se închide nimic, dar se dau amenzi

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a anunțat încă de miercuri controale masive în Capitală. El susține că atât mall-urile cât și piețe din București sunt vizate, iar cei care nu respectă regulile impuse nu vor mai fi avertizați, ci vor fi direct amendați.

Potrivit acestuia, amenzile rămân singura soluție atunci când regulile impuse nu sunt luate în serios.

”Se vizează o intensificare a activităților de control în toate zonele și în toate sectoarele, respectiv în mall-uri, piețe, la metrou, terase, mijloacele de transport în comun, sălile de fitness, saloanele de cosmetică, pentru a ne asigura că măsurile aflate în vigoare la această dată sunt respectate cu strictețe.

Asta pentru că am constatat că există o relaxare în ceea ce privește respectarea măsurilor și nu vizăm la acest moment alte măsuri. Este nefiresc să iei alte măsuri atât timp cât nu urmărim respectarea cu maximă strictețe a celor aflate în vigoare.

Am să le cer șefilor structurilor cu atribuții de control să depășim un pic faza de avertisment și să trecem la aplicarea de sancțiuni acolo unde nu se respectă măsurile aflate în vigoare pentru că, în opinia mea, atunci când legea nu este respectată, trebuie impusă”, anunța miercuri Traian Berbeceanu.