Cum a influențat pandemia afacerile lui Bill Gates. Fondatorul Microsoft a fost depășit în topul miliardarilor lumii

05 ian. 2021
Cum a influențat pandemia afacerile lui Bill Gates. Fondatorul Microsoft a fost depășit în topul miliardarilor lumii

Miliardarii lumii nu a fost mai deloc afectați de pandemia de coronavirus și de criza economică generată de virusul care a speriat întreg globul. Cele mai valoroase companii din Statele Unite, printre care și Microsoft au înregistrat creșteri total neașteptate.

Conform datelor centralizate de CNBC, în anul 2020, capitalizarea de piaţă a celor mai valoroase şapte companii americane de tehnologie, respectiv Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook, Tesla şi Nvidia, a crescut cu 3.400 de miliarde de dolari.

Compania surpriză

Cea mai mare surpriză dintre toate a fost creșterea uriașă a acțiunilor Tesla. Potrivit sursei citate, acțiunile Tesla au crescut de aproape nouă ori în acest an, capitalizarea lor de piaţă urcând de la 76 de miliarde de dolari la începutul anului la 669 de miliarde de dolari la închiderea tranzacţiilor de joi.

De asemenea, în ciuda faptului că toate fabricile au fost închise la începutul pandemiei, Tesla şi-a revenit mai rapid decât oricine s-ar fi așteptat şi a livrat un număr record de vehicule în trimestrul al treilea.

Elon Musk, fondatorul Tesla

Producătorul de cipuri Nvidia nu a pierdut nici el timpul în acest an. În ciuda crizei economice cauzate de pandemie, acesta şi-a mărit de peste două ori valoarea, încheind anul cu o capitalizare de piaţă de 323 de miliarde de dolari şi devenind a şaptea cea mai valoroasă companie de tehnologie şi a 16-a între companiile din Statele Unite.

Compania care a scăpat lucrurile de sub control

Surprinzător este faptul că toate procesoanele sale de grafică pentru dispozitivele de jocuri s-au vândut atât de rapid încât compania a avut dificultăţi să răspundă cererii.

Deși pandemia a afectat veniturile tuturor oamenilor de pe glob, se pare că cipurile Nvidia sunt solicitate tot mai mult şi de către centrele de date, unde volumul mai mare necesită viteze mai mari. În noiembrie, Nvidia a convenit să cumpere producătorul de cipuri pentru dispozitive mobile Arm Holdings, de la SoftBank, pentru 40 de miliarde de dolari, în a doua mare tranzacţie anunţată de o companie americană de tehnologie în 2020. Cu toate acestea, acordul poate fi blocat de autorităţile de reglementare din China.

Nici Apple nu s-a putut plânge în anul 2020. Comapania a înregistrat cea mai mare creştere a capitalizării bursiere. Este vorba despre o creştere de aproape 1.000 de miliarde de dolari, datorită unui avans al acţiunilor de 81%.

Capitalizarea de piaţă a Amazon, care a beneficiat de creşterea afacerilor de consum şi de cloud-computing, a urcat cu 710 miliarde de dolari.

Cum l-a afectat pandemia pe Bill Gates

Microsoft a avut și el un an bun, însă nu suficient. Compania fondată de Bill Gates a înregistrat o creştere a capitalizării de 480 de miliarde de dolari. Totuși, în ciuda creșterilor, fondatorul Microsoft a pierdut teren și a ajuns pe locul patru în clasamentul miliardarilor lumii realizat de Forbes.

Potrivit sursei citate, la ora actuală, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, este cel mai bogat om din lume. Acesta este urmat de Elon Musk, fondatorul Tesla, şi de co-fondatorul Microsoft, Bill Gates. Pe locul al cincilea se află Mark Zuckerberg, directorul general al Facebook. În top 10 se mai află fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin şi fostul director general al Microsoft, Steve Ballmer.

Creşterile s-au reflectat în topul celor mai bogaţi oameni. Jeff Bezos, fondatorul Amazon, este cel mai bogat om din lume, urmat de Elon Musk, fondatorul Tesla.

Locul trei a fost ocupat de Bernard Arnault, un mogul în industria de lux din Franța, iar Bill Gates a ajuns pe locul patru. El este urat de Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook.

Cine sunt cei zece miliardari ai lumii

Forbes a publicat toupul miardarilor lumii în timp real. Cea mai mare avere ajunge la aproape 190 de miliarde de dolari, pe când cea mai mică ajunge la 76 de miliarde de dolari. Iată cine sunt cei mai bogați oameni de pe glob:

1.Jeff Bezos (Amazon, SUA) – 189,7 miliarde dolari
2.Elon Musk (Tesla, SUA) – 155,6 miliarde dolari
3.Bernard Arnault (LVMH, Franța) – 150,9 miliarde dolari
4.Bill Gates (Microsoft, SUA) – 120,3 miliarde dolari
5.Mark Zuckerberg (Facebook, SUA) – 100,3 miliarde dolari
6.Larry Ellison (Oracle, SUA) – 88,2 miliarde dolari
7.Warren Buffett (Berkshire Hathaway, SUA) – 87,5 miliarde dolari
8.Zhong Shanshan (Nongfu Spring, Wantai, China) – 85,4 miliarde dolari
9.Larry Page (Google, SUA) – 77,2 mliarde dolari
10.Mukesh Ambani (Reliance Industries Ltd., India) – 76,2 miliarde dolari