Cu cat vor creste, de fapt pensiile din ianuarie 2022. Anunțul ministrului Dan Vîlceanu

29 sept. 2021
Cu cat vor creste, de fapt pensiile din ianuarie 2022. Anunțul ministrului Dan Vîlceanu
Bani

Ministrul Finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat marți cu cât ar putea creșterea punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022. Luând în considerare inflația din 2019, el afirmă că aceasta ar putea fi de 6-7%, de la 1 ianuarie.

”E complicat. Avem o traiectorie convenită cu Comisia Europeană în legătură cu deficitul bugetar. Dacă ne facem probleme din punct de vedere al deficitului bugetar, atunci problemele o să fie și mai mari pentru că, de fapt, deficitul bugetar înseamnă că împrumuți tot mai mulți bani pentru a acoperi costul pe care îl avem cu pensiile. Din punctul meu de vedere trebuie găsit un echilibru și vă dați seama că politic discutând îți dorești să crești pensiile cât mai mult pentru că asta înseamnă inclusiv un câștig electoral, dar este și o responsabilitate să le poți plăti. Ne dorim ca acea lege (n.r. Legea Pensiilor) să ajungă să fie respectată cât mai repede posibil, dar asta înseamnă și să ai banii respectivi. Deocamdată nu ne putem permite o asemenea creștere”, a declarat Dan Vîlceanu.

Premierul Florin Cîțu, a declarat zilele trecute că începând cu 1 ianuarie 2022 se va reveni la vechiul sistem de majorare a punctului de pensie, în raport cu inflația și creșterea salariului mediu brut pe economie.

„De la 1 ianuarie 2022, pensiile vor fi majorate în raport cu inflația și creșterea salariului minim brut pe economie. Revenim la legislația care spunea că pensiile cresc anual, transparent, cu rata inflației și 50% din creșterea salariului mediu brut”, a afirmat Florin Cîțu.

Încă din august, fostul preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat că punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022.

”Există o decizie luată cu privire la pensii. Pensiile vor creşte de la data de 1 ianuarie 2022. La baza creşterii punctului de pensie stă formula care a existat în Legea 263 şi anume compensarea proporţiei de sută la sută a pierderii puterii de cumpărare ca urmare a inflaţiei şi, de asemenea, creşterea puterii de cumpărare prin creşterea punctului de pensie cu 50% din creşterea salariului brut pe economie”, a spus Orban, la Parlament, după o şedinţă a coaliţiei de guvernare.

Întrebat dacă în 2021 va avea loc o altă majorare a punctului de pensie, decât cea de anul trecut, Orban a spus: ”Cu siguranţă, punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2022”.