Cine are astăzi cele mai mari șanse să ajungă președintele României? Marius Pieleanu a spus cine i-ar putea lua locul lui Klaus Iohannis

28 aug. 2021
Cine are astăzi cele mai mari șanse să ajungă președintele României? Marius Pieleanu a spus cine i-ar putea lua locul lui Klaus Iohannis
Marius Pieleanu

Deși mai este destul de mult timp până la un nou scrutin de alegeri prezidențiale, deja au început să se facă calcule cu privire la potențiali candidați. Ludovic Orban speră să câștige șefia PNL, iar apoi să-i ia locul la Cotroceni, lui Klaus Iohannis, după ce acest își termină mandatul.

Doar că sondajele nu sunt deloc de partea lui, iar șansele ca el să obțină voturi de la electorat sunt destul de mici. De altfel și pentru președinția PNL favorit este în acest moment Florin Cîțu. Cât despre prezidențiabilii liberali este greu de nominalizat nume care chiar să aibă impact.

Cine are astăzi cele mai mari șanse să ajungă președintele României?

Nici la PSD lucrurile nu sunt foarte roz din acest punct de vedere. Dacă în trecut, social democrații ieșeau în evidență prin voci puternice ca Lia Olguța Vasilescu, Liviu Dragnea și chiar Eugen Orlando Teodorovici, acum Marcel Ciolacu aproape că nu se aude. Acesta nu captează deloc atenția electoratului. Însă există un deputat cu șanse reale la fotoliul de președinte al României din partea PSD, crede sociologul Marius Pieleanu.

Este vorba despre Alexandru Rafila, medicul care și-a conturat o imagine foarte bună în pandemie. Acesta se bucură de o foarte mare credibilitate și este unul dintre cele mai populare figuri din PSD. Asta și pentru că nu este încă atât de mult asociat cu partidul.

Ce spune Marius Pieleanu

”Eu pe profesorul Rafila l-am cunoscut în emisiunile de televiziune ale Antenei mai ales. Nu ascund faptul că mi-a făcut o impresie foarte bună. Este una din mizele câștigătoare și alegerile câștigătoare ale noii generații de politicieni ai PSD.

Are un profil consistent, pe gustul meu și nu numai, adică o formare profesională adecvată, un traect profesional în consecință. Deci are toate calitățile și toate argumentele de partea domniei sale.

Sigur, după cum știți, la PSD lucrurile trebuie să parcurgă o procedură specifică, are nevoie de un vot pentru a fi nominalizat. Avem câteva lucruri pe care le putem spune cu certitudine.

Alături de președintele partidului, cei doi sunt cei mai bine poziționați în ierarhia favorabilității publice, mai ales în interiorul bazinului electoral al PSD. Se bucură de un indicator de favorabilitate, adică cifra procentuală a încrederii este mai mare decât cifra procentuală a neîncrederii, lucru foarte rar întâlnit în rândul clasei politice din România.

Dacă m-ați întreba pe mine, dacă mâine ar avea loc alegeri prezidențiale, probabil că între domnia sa și Marcel Ciolacu ar fi persoanele de ales pentru nominalizare. (…) Profesorul Rafila ar avea o șansă reală ca, în sfârșit, PSD să-și apropie portofoliul de președinte al țării”, a spus sociologul Marius Pieleanu la Antena 3.