Cele două românce care au inventat un pansament minune. Vindecă rana imediat și sterilizează zona afectată

27 aug. 2021
Cele două românce care au inventat un pansament minune. Vindecă rana imediat și sterilizează zona afectată

Un nou pansament revoluționar care sterilizează și vindecă rapid rana este dezvoltat de către două cercetătoare de la Universitatea Politehnica din Capitală. Noul pansament este realizat din nanofibre și are un puternic efect antibacterian.

Acest pansament vindecă foarte rapid rana și, în plus, este biodegradabil, așa că la finalul utilizării, acesta se dizolvă pe piele. Un astfel de produs nu există pe piață în acest moment, transmite Antena 3.

Cum este realizat pansamentul

Jana, un cercetător științific grad 3 de Ia Institutul Campus din Cadrul Universității Politehnice s-a gândit în urmă cu câteva luni împreună cu o colegă la o soluție privind un astfel de pansament. În acest caz cei doi cercetători au dezvoltat pansamentul cu nanofibre, un produs netoxic, compatibil cu organismul uman şi nepoluant.

Pansamentul minune realizat în România este compus din mai mulți polimeri care au diverse proprietăți ce ajută la sterilizarea și vindecarea rapidă a rănii. Aceștia împiedică apariția agenților patogeni, fixează medicamentul pe rană și, în același timp, accelerează regenerarea pielii.

Un al doilea strat al pansamentului este realizat cu ajutorul unei bio-imprimante 3D foarte performante, singura existentă în Europa. Spre deosebire de pansamentele obișnuite pe care le procurăm de obicei din farmacii, acesta poate fi păstrat pe rană o perioadă îndelungată de timp fără a fi nevoie să fie schimbat.

De asemenea, pansamentele pot fi aplicate unul peste altul în cazul în care s-a degradat.

Au preferat să rămână în România

Cercetătorii își propun acum să finalizeze produsul cât mai repede posibil, estimând că va fi gata până în anul 2022. Ei au preferat să rămână în țară pentru realizarea acestui pansament pentru că Universitatea oferă infrastructura necesară pentru astfel de cercetări. De menționat faptul că în ultimii ani, Institutul de Cercetare Campus a făcut investiții de peste 50 de milioane de euro, din bani europeni.

Centrul are în prezent 43 de laboratoare în care sunt angajați și lucrează 50 de cercetători. De asemenea, un număr de 150 de colaboratori, masteranzi și doctoranzi, își mai desfășoară activitatea în cadrul instituție.