Cele două ceaiuri care te fac mai inteligent. Cercetătorii au explicat de ce și cum trebuie consumate

13 ian. 2021
Cele două ceaiuri care te fac mai inteligent. Cercetătorii au explicat de ce și cum trebuie consumate
O cană cu ceai îți poate stimula creativitatea. Foto: Loverna Journey on Unsplash

În primul rând este bine să știți că nu este deloc indicat să beți ceai pe stomacul gol. Niciun fel de ceai și asta pentru că în acest mod va fi favorizată creșterea acidității gastrice și s-ar putea ca apoi să vă doară stomacul. Deci cel mai bine este ca mai întâi să mâncați ceva, chiar și o doar o coajă de pâine.

Apoi vă puteți începe ziua consumând unul din cele două ceaiuri despre care psihologii de la Universitatea Pekin din China spun că îmbunătățesc funcţiile cognitive, memoria şi creativitatea. Pe scurt, cele două băuturi minune ne fac mai inteligenți. Este vorba despre ceaiul verde și ceaiul negru, care în plus de cele meționate ne ajută și să ne concentrămă mai bine, relatează The Independent.

Un studiu științific arată că o cană de ceai îți poate stimula creativitatea și memoria

Cercetătorii chinezi au întreprins un studiu pe 50 de studenți, având o vârstă medie de 23 de ani și au publicat rezultatele în jurnalul  de lucrări științifice „Calitatea şi preferinţele alimentare“. Aceștia au împărțit grupul țintă în două.

Jumătate au primit o ceașcă de ceai negru, respectiv ceai verde, iar cealaltă jumătate un pahar cu apă, iar apoi le-au fost testate aptitudinile lor cognitive şi creative. Înainte și după cana de ceai, respectiv paharul cu apă.

Studiul cercetătorilor chinezi arată că o cană cu ceai negru sau verde are efecte minune asupra creiereului. Foto: Anthony Tran on Unsplash

Aceștia au constatat că studenții care consumaseră ceai au obţinut 6,54 puncte, în timp ce aceaia care au băut doar apă au atins doar un nivel de 6,03.

Conscluziile oamenilor de știință arată ca de fapt cofeina din ceai, în combinație cu teina sunt cele care au stimult creativitatea și au dus la  îmbunătăţirea funcţiei cognitivă generală.

„Aceast studiu oferă o nouă modalitate de a analiza relaţia dintre consumul de alimente şi băuturi şi îmbunătăţirea cunoaşterii umane. Două ingrediente naturale, cofeina şi theanina, au efecte benefice asupra atenţiei, care este o parte indispensabilă a funcţiei cognitive“, se afirmă în raport.

Cum se consumă corect ceaiul negru sau ceaiul verde

Ambele ceaiuri sunt bogate în cofeină și nu este bine să le beți seara, dacă vreți să dormiți. Ora 18.00 ar trebui să fie maximă pentru a savura una din cele două băuturi, consumate de preferință calde. Ceaiul verde ajută și digestia și se folosește mult și în curele de slăbire.

Renumitul medic neurolog David Servan-Schreiber a scris în cartea sa „Anticancer” că pentru a elibera toate substanţele anticancerigene, ceaiul verde trebuie lăsat la infuzat până la 10 minute. Așadar atât ceaiul negru, cât și cel verde trebuie preparate prin infuzie, însă le puteți lăsa și doar cinci minute.

Este foarte important ca acestea să fie naturale și nu contrafăcute, eventual la pliculețe, care eliberează foarte multe toxine la contactul cu apa fierbinte. De asemenea, nu adăugați lapte în niciunul din aceste ceaiui pentru că-și pierd proprietățile. Beți-l simplu sau cu puțină miere.

Medicii ne recomandă să nu consumăm mai multe de trei căni de ceai pe zi, indiferent de ceai, dar cu atât mai mult se aplică acest sfat atunci când vine vorba de ceai negru sau verde.  Și faceți pauză, nu beți trei căni odată, ci una dimineața, una la prânz și una seara, dar nu după ora 18.00.