Cele două ceaiuri care pot provoca hepatită și cancer de colon. Românii le beau în exces, fără să știe ce probleme pot avea. Medicul Laura Ene explică

06 mart. 2021
Cele două ceaiuri care pot provoca hepatită și cancer de colon. Românii le beau în exces, fără să știe ce probleme pot avea. Medicul Laura Ene explică
Ceaiul poate avea efecte miraculoase. Foto: Kira auf der Heide on Unsplash

Britanicii sunt cei mai mari consumatori de ceai din lume și nici japonezii nu sunt departe. Potrivit statisticilor și românii sunt amatori a unei cești cu ceai cel puțin o dată la două trei zile. Mulți, însă nu știu exact ce beau. Folosite ca remedii pentru slăbit sau pur și simplu pentru gust, ceaiurile pot deveni un adevărat pericol pentru organism, dacă sunt consumate în exces.

Ceaiurile medicinale crează cele mai mari probleme și asta pentru că cei mai mulți aleg să le bea, fără să urmeze recomandările medicilor. Cele laxative sunt în top. Acestea sunt folosite fie în diete, pentru slăbit, fie pentru a trata constipația. Indiferent de motiv, rezultatul este același. În timp pot duce la apariția cancerului de colon.

Ceaiul care poate declanșa cancer de colon

O spune Laura Ene, medic primar în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Aceasta a avertizat că nu consumând ceaiurile laxative tot timpul rezolvăm problemele, care pot devenit cronice în timp, ci alimentându-ne corect.

”Excesul de ceaiuri laxative sau de tablete laxative produc ceea ce se numește melanosis coli, adică o pătare a colonului care se vede de multe ori la colonoscopie la persoanele care suferă de constipație cronică pe care o tratează cu acest tip ce ceaiuri în exces și poate fi un precursor al cancerului. Constipația nu se tratează cu lichide ci cu fibre, cu mișcare și doar în felul acesta putem scăpa de această problemă”, a explicat medicul Laura Ene într-o emisiune la Antena 3.

Ceaiul care poate declanșa hepatita

Un alt ceai periculos, consumat în special de tinere pentru slăbit este cel verde. Un studiu medical publicat în jurnalul științific British Medical Journal (BMJ) Case Reports a prezentat cazul unei adolescente care a băut în fiecare zi câte trei căni de ceai verde pentru a-și menține silueta. La un interval de timp ea a fost diagnosticată cu hepatită.

După mai multe analize s-a ajuns la concluzia că teina este cea care a cauzat declanșarea bolii. Nu este un caz singular cel al tinerei. Sunt multe studii publicate de cercetători, care au arătat că ceaiul verde consumat excesiv creaza probleme la ficat.