Cel mai jenant moment din istorie. Ce le-a oferit Guvernul campionilor lumii la robotică. Echipa României a uluit planeta după ce a reușit să bată SUA pentru prima dată

27 iul. 2021
Cel mai jenant moment din istorie. Ce le-a oferit Guvernul campionilor lumii la robotică. Echipa României a uluit planeta după ce a reușit să bată SUA pentru prima dată
Echipa României, campioana Mondială la Robotică

Echipa de Robotică a României AutoVortex a reușit o performanță istorică în urmă cu câteva zile, reușind să câștige locul I la Campionatul Internaţional de Robotică desfăşurat în SUA, la Chicago. Întorși acasă, aceștia au fost felicitați de toată lumea, inclusiv de premierul Florin Cîțu. Cu toate acestea, când vine vorba despre sprijin din partea autorităților, s-a ridicat din umeri și au apărut scuzele nesfârșite.

Ionuț Panea, coordonatorul echipei României de Robotică Autovortex, a povestit despre proiectul său de suflet și cum a reușit să ajungă la această performanță.

„Nu pot să zic că am avut această pasiune de mic. Nu îmi doream neapărat să construiesc roboți. Așa a fost să fie. Acum aproape zece ani de zile am primit o ofertă destul de interesantă de la directorul liceului din Voluntari, unde locuiesc eu. Mi-a zis, uite, școala noastră a fost înscrisă la un concurs internațional de robotică. Ne-au adus o cutie, niște piese, dar nu prea putem să mergem mai departe. Și m-a întrebat dacă aș vrea să mă ocup de copii. I-am explicat că eu nu prea știam să programez, nu știam să construiesc, eram un simplu economist, să zic că poate mai aveam aptitudini tehnice, dar atât. Și mi-a zis: Hai, Ionuț, că mi-ai pus tu un Windows, hai să încercăm.

Și m-am dus, i-am cunoscut pe copii, ne-am împrietenit foarte repede și în mai puțin de o săptămână am reușit să avem un robot funcțional, cu care am câștigat locul I și cu care ne-am calificat la Campionatul Mondial din America. A fost o experiență inedită și atunci. Nu am terminat ultimii, dar nici primii, undeva la mijloc. Dar am fost uimiți de căldura cu care am fost primiți, echipele erau comunicative. Noi credeam că la un concurs fiecare e pentru el, nu te ajuți, nu zâmbești, dar am văzut că există și o latură mai umană”, a povestit Ionuț Panea pentru romaniatv.net.

Au îndurat multe nedreptăți

Acesta a explicat că au întâmpinat numeroase dificultăți la diferitele concursuri la care au participat, inclusiv în Statele Unite, Israel și chiar în Europa. De exemplu, în Europa nu mai pot concura aproape nicăieri pentru că „ne-au zis în față că le timorăm copiii și că din cauza noastră programele lor nu pot să crească”, mărturisește coordonatorul echipei României.

„Au fost multe foarte abuzuri care ni s-au făcut. Într-un an am fost în Canada, de exemplu, am câștigat locul I. Culmea, ne-am aliat cu canadienii împotriva americanilor și după nu ne-au mai primit acolo. Inclusiv au blocat IP-urile de România să mai intre pe site-ul concursului. Și nu ne explicam de ce. Nu am greșit cu nimic, doar am câștigat. Am stricat o tradiție fiindcă ei știau că americanii câștigă întotdeauna. Am câștigat noi și canadienii”, explică Ionuț Panea.

 Statul îi susține cu felicitări

În ceea ce privește suportul din partea statului, în România, acesta nu prea există. Autoritățile ridică din umeri și spun că nu sunt bani, e pandemie, robotica e atipică și lista scuzelor continuă la nesfârșit.

Mulți sunt nevoiți să-și plătească singuri deplasările, părinții depunând eforturi mari în acest sens. De asemenea, fac eforturi uriașe pentru a-și achiziționa materialele necesare și muncesc ore întregi în fiecare zi pentru a aduce o schimbare notabilă în domeniul roboticii. În acest timp, susținerea din partea statului vine doar sub formă de felicitări.

„Sponsorii nu sunt foarte mulți, fondurile sunt destul de limitate. Unii copii trebuie să-și plătească singuri deplasarea. În momentul în care ai atâtea impedimente, atâtea piedici, misiunea e mult mai grea. Dacă noi am fi fost ajutați de stat sau de școli sau ceva de genul, stăteai relaxat că știai că oricum ajungi acolo, tu doar trebuia să faci o treabă bună”, a mai spus Ionuț Panea.

Proiectul Autovortex a apărut în urmă cu zece ani, dintr-o întâmplare fericită. La început au lucrat într-un garaj, destul de stângaci, cu echipamente improvizate, dar au reușit să realizeze primul robot în doar o săptămână, cu care s-au și calificat la Campionatul Mondial de Robotică din America.

Hotărâți că vor să se perfecționeze în această direcție, au muncit enorm, au urmat nopți nedormite, experimente eșuate, uși închise, dar au ajuns într-un final la rezultatele mult dorite.