Infectarea cu noul coronavirus este cel mai de speriat lucru în ultima vreme, iar creșterea numărului de noi îmbolnăviri generează tensiune. Pentru a lămuri întreaga situația și pentru a clarifica o serie de aspecte, Virgil Musta a vorbit despre pașii de care trebuie să țină cont persoanele infectate.
Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara vine în ajutorul persoanelor care se confruntă cu simptome de COVID-19, dar și în cazul celor confirmate deja pozitiv.
Potrivit medicului, primul pas pe care o persoană trebuie să o facă odată ce este infectată cu noul coronavirus, sau prezintă o serie de simptome specifice virusului este să se izoleze la domiciliu.
„Pentru că este o perioadă în care mă abordează multă lume şi mă întreabă cum să procedeze, las mai jos câteva recomandări, care sper să vă ajute pentru a şti cum să acţionaţi: La apariţia oricărui simptom care ar putea sugera că sunteţi răcit, izolaţi-vă la domiciliu, urmăriţi evoluţia şi discutaţi permanent cu medicul de familie, care vă va îndruma. Este foarte important ca eventuala infecţie SARS CoV 2 să fie descoperită cât se poate de timpuriu;
Dacă sunteţi depistat pozitiv, ţineţi legătura în continuare cu medicul de familie, el poate fi cel mai bun sfătuitor al dumneavoastră în această perioadă. Noi, medicii specialişti de la Victor Babeş, avem o colaborare foarte bună cu medicii de familie şi ne informăm reciproc în interesul pacienţilor”, a scris Musta pe pagina sa de facebook.
O altă recomandare a medicului este momentul în care o persoană trebuie să meargă la spital. Potrivit acestuia, atunci când simptomele se înrăutățesc, persoana în cauză trebuie să se prezintde direct la spital. De asemenea, în cazul persoanelor care suferă de comorbidități, acestea trebuie să fie și mai atente.
„Următoarele semne trebuie să vă facă să solicitaţi imediat evaluare în spital, pentru că pot anunţa o evoluţie posibil severă a boli: febră mare, care persistă mai mult de 3-4 zile sau reapare după o perioadă de afebrilitate; tuse seacă iritativă intensă, însoţită de dureri toracice; dureri musculare intense, dureri de cap intense, oboseală marcantă; senzaţia de lipsă de aer.
Dacă starea dumneavoastră se înrăutăţeşte, nu staţi acasă până nu mai puteţi respira sau până aveţi dificultate mare în respiraţie, pentru că de cele mai multe ori este prea târziu să mai putem face ceva. Dacă aveti factori de risc (boli cronice), fiţi şi mai prudenţi!”, a mai scris Musta.
Chiar dacă o persoană suferă de o formă ușoară de COVID, Virgil Musta susține că există riscul ca inflamația să evolueze spre o formă severă.
„În evoluţia bolii există riscul, chiar şi la persoanele cu forme uşoare, ca între a 7-a şi a 10-a zi, inflamaţia să crească şi să evolueze spre o formă severă. În această perioadă a bolii fiţi foarte atenţi, iar dacă apar semnele de severitate descrise mai sus, anuntaţi medicul de familie şi prezentaţi-vă urgent la spital pentru a fi evaluaţi”, a mai scris Musta.