Ce studii și ce avere are Ionel Dancă, fostul jurnalist pe care Ludovic Orban îl vrea ministru de Finanțe. Informații neștiute până acum despre acesta

20 dec. 2020
Ce studii și ce avere are Ionel Dancă, fostul jurnalist pe care Ludovic Orban îl vrea ministru de Finanțe. Informații neștiute până acum despre acesta
Ionel Dancă a fost șeful cancelariei premierului Ludovic Orban

Ionel Dancă a visat de mic să facă politică, iar astăzi dorința lui a devenit realitate. Ales deputat pe listele PNL Vrancea, jurnalistul ajuns politician a bifat în trecut colaborări cu oameni importanți din PSD, dar și cu Dacian Cioloș. Astăzi, numeroase surse politice susțin că Ludovic Orban îl dorește în funcția de ministru al Finanțelor publice, deși experiența lui în acest domeniu este zero.

Ionel Dancă provine dintr-o familie cu opt copii și după bacalaureat, în anul 1994 a vrut să urmeze studii politice, dar a picat la proba de limba franceză. A reușit totuși să fie acceptat la Facultatea de Filosofie a Universității din București. Acesta a mai absolvit în anul 2000 și un master la Roma cu specializare în doctrina socială creştină.

Apoi a lucrat ca jurnalist și reporter la publicații fără renume, devenind și realizator tv la Realitatea Tv și Monney Channel, post desființat între timp.

Ionel Dancă a lucrat cu PSD și Dacian Cioloș

În anul 2013, Ionel Dancă a devenit consilier personal al lui Andrei Gerea, ministru al Economiei din partea USL, iar apoi al deputatului PSD Constantin Niţă. Până în 2015 a ajuns să fie angajat și de Mihai Tudose tot de la PSD, renunțând la colaborarea cu social democrații, când aceștia au pierdut puterea în favoarea unui guvern tehnocrat.

În anul 2016, Dancă a devenit consilier de stat al premierului de atunci, Dacian Cioloș, care i-a dat funcții suplimentare și în Consiliul de Administraţie al Cupru Min S.A, Consiliul de Administraţie al Băiţa S.A., consilier de specialitate al Electrica Serv S.A. şi consilier de specialitate la Oltchim S.A.

Ionel Dancă este omul de încredere al lui Ludovic Orban

În anul 2017, după ce Dacian Cioloș părea istorie, s-a înscris în PNL și a devenit mâna dreaptă a lui Ludovic Orban, care imediat ce a ajuns prim ministru l-a pus șef al cancelariei de la Palatul Victoria.

Surse politice au declarat pentru Adevărul că în perioada USL fostul premier Victor Ponta a insistat pe lângă conducerea TVR pentru o eventuală colaborare a lui Ionel Dancă cu televiziunea publică, dar nu a avut succes.

Ce avere a strâns Ionel Dancă până acum

Ionel Dancă a migrat așadar de la un partid politic la altul în căutarea puterii și în cele din urmă a ajuns să-și împlinească visul cu ajutorul lui Ludovic Orban, care acum dorește să-l impună ministru de Finanțe, deși în mod cert experiența nu-l recomandă pentru acest post atât de important, în cea mai dificilă perioadă în care se găsește întreaga omenire.

Potrivit ultimei declarații de avere, Ionel Dancă este un om sărac. Acesta nu deține nicio casă sau apartament, ci doar un teren de 2000 mp, în comuna Ghermănești. Ultima mașină pare că și-a cumpărat-o în 2007, o Skoda. În rest, pare sărac lipt pământului. Are un credit de 114.000 în bancă și niciun ban în conturi.

Veniturile sale anulare nu sunt totuși de neglijat. Acesta a încasat în ultimul an 51.100 lei pentru funcția deținută în Guvern, 16.000 lei de la Electrica Serv S.A. ca și consilier de specialitate, 18.000 lei de la falimentara Oltchim S.A. tot ca și consilier de specialitate, 8661 lei ca membru CA la Lotera Română, 16.200 ca membru CSI la A.A.A.S. și 8660 ca membru CA la Conversmin S.A.

În total 118.62o, adică 9885 lei pe lună. Cel puțin așa arată cifrele din declarația de avere.