Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei în fiecare zi un pahar de Coca Cola. Descoperire de ultimă oră a experților

09 apr. 2023
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei în fiecare zi un pahar de Coca Cola. Descoperire de ultimă oră a experților

Sănătatea fizică și mentală va avea mult de suferit în cazul în care consumi foarte Cola. Acest lucru este valabil pentru toate băuturile răcoritoare care conțin foarte mult zahăr.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, peste 30% dintre adulți consumă cel puțin o Cola pe zi, procentul fiind și mai mare în rândul tinerilor, 43%. toate acestea în ciuda faptului că este, sau ar trebui să fie foarte cunoscut faptul că băuturile carbogazoase îndulcite sunt nocive din cauza cantității mari de zahăr pe care o conțin.

Diabetul, depresia, gingivita, boala Alzheimer, afecțiunile autoimune, infarctul sau accidentul vascular cerebral – toate acestea pot fi consecințe ale unui cumul de factori de risc pe care îi putem ține în frâu, printre care se numără și consumul de sucuri pline de zahăr, scrie csid.ro.

Sucurile te îngrașă

O singură cutie de Cola de 330 de mililitri de cola conține aproape 40 de grame de zahăr și are nu mai puțin de 140 de calorii. În cazul în care consumăm zilnic o cutie de Cola, la sfârșit de an, dacă tragem linie, ajungem la un echivalent de 50.000 de calorii.

De asemenea, din cauza conținutul mare zahăr, sucurile acidulate dau o senzația de foame și, mai ales, pofta de a mânca alimente bogate în carbohidrați dăunători. Conform unui studiu publicat în American Journal of Public Health, persoanele care beau Cola în fiecare zi consumă cu 17% mai multe calorii decât au nevoie.

Risc crescut de boli

Consumul excesiv de alimente dulci, bogate în carbohidrați și sucuri acidulate este constant asociat cu diabetul și a sindromul metabolic, după cum arată studiile. O analiză realizată pe 300.000 de persoane a arătat că riscul de diabet este cu 26% mai mare în rândul celor care consumă zilnic una sau două băuturi carbogazoase îndulcite.

De asemenea, consumul de sucuri dulci poate crește cu până la 60% riscul de apariție a bolilor autoimune și poate înrăutăți simptomele acestora, cum ar fi durerile sau umflăturile la nivelul degetelor, genunchilor sau al altor articulații, arată un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition.

Favorizează depresia

Alte studii, ceva mai recente, arată că depresia poate fi o consecință a consumului în exces a băuturilor și alimentelor bogate în zahăr. Chiar dacă nu sunt cunoscute exact cauzele, se pare că zahărul perturbă echilibrul substanțelor chimice la nivelul creierului, favorizând astfel apariția unor tulburări psihice, cum ar fi depresia, anxietatea sau atacurile de panică.