Ce se întâmplă cu persoanele care nu se pot prezenta la a doua doză de vaccin. Specialiștii vin cu noi precizări

Ce se întâmplă cu persoanele care nu se pot prezenta la a doua doză de vaccin. Specialiștii vin cu noi precizări
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Marea majoritate a cadrelor medicale, dar și persoanele din domenii de activitate cheie trebiue să se prezinte pentru administrarea celei de a doua doze de vaccin anti-covid. Ce se întâmplă însă dacă una dintre aceste persoane nu se va putea prezenta la centrul de vaccinare din diferite motive? Specialiștii nu sunt nici ei siguri încă.

Există mai multe motive pentru care o persoană nu se poate prezenta la administrarea celei de a doua doze de vaccin, însă nu se știe încă când va putea această să revină din nou.

Schema de vaccinare ar putea fi repetată

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare are un posibil scenariu. El a vorbit despre persoanele care ar putea să se infecteze în perioada dintre cele două vaccinuri. Potrivit acestuia, persoanele care s-au infectat după administrarae primei doze trebuie să facă cel puțin rapelul, după vindecare.

Situația diferă însă, în funcție de caz. Valeriu Gheorghiță susține că sunt situații în care se recomandă reluarea întregii scheme de vaccinare. Cu alte cuvinte, persoana în cauză va primi din nou prima doză de vaccin, urmând să mai aștepte 21 de zile pentru administrarea celei de a doua. Totuși, acesta a precizat că până la momentul actual metoda nu este încă stabilită.

”Dacă o persoană este diagnosticată cu infecție Sars-Cov-2 după efectuarea primei doze evident că se așteaptă vindecarea bolii și la un interval de circa o lună se poate efectua rapelul sau se reia schema complet, dacă perioada dintre prima doză și doza de rapel depășește intervalul de 6 săptămâni, de 42 de zile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Specialiștii nu au luat încă o decizie

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că specialiștii încă dezbat acest subiect și totodată, au solicitat deja un punct de vedere oficial din partea companiei Pfizer.

Totuși, este luat în calcul faptul că o persoană ar putea să scape de refacerea schemei de vaccinare dacă nu trec șase săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin. Decizia finală stă în mâinile specialiștilor însă, care urmează să se pronunțe cât de curând.

”Sigur că, de pildă, CDC din SUA nu recomandă reluarea schemei complete, ci doar doza de rapel. În momentul de față, Comisia Științifică din România pledează pentru reluarea schemei complete dacă intervalul dintre prima doză și următoarea depășește șase săptămâni.

La acest moment lucrurile sunt în dezbatere, am cerut un punct de vedere și companiei Pfizer, având în vedere că datele de eficacitate la acest moment sunt disponibile pentru administrarea celor două doze. Împreună cu compania și cu Comisia Științifică vom lua decizia potrivită, dar, da, se recomandă cel puțin doza de rapel la aceste persoane”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.