Nu puține au fost publicațiile care au scris despre averea uriașă pe care ar deține-o Vladimir Rusiei. Despre președintele Rusiei s-a zvonit că ar fi cel mai bogat din lume, peste Jeff Bezos sau Bill Gates, având în conturi peste 200 de miliarde de dolari. Speculațiile pe subiect nu au fost niciodată nici confirmate și nici infirmare de liderul de la Kremlin.
”Sunt cel mai bogat om nu doar din Europa, ci din întreaga lume: Colectez emoții. Sunt bogat cu încrederea rușilor în mine, pentru că eu conduc marea națiune a Rusiei. Cred că asta e cea mai mare avere a mea”, a spus Vladimir Putin, potrivit cărții ”The New Tsar” (”Noul Țar”).
Declarația de avere din anul 2018, depusă cu prilejul noii sale candidaturi la președinția Rusiei, arată un președinte cu o avuție mai degrabă modestă. Potrivit documentelor, Vladimir Putin câștiga la acel moment un salariu de aproximativ 133 de mii de dolari pe an și locuiește într-un apartament mic.
Datele analizate de mai multe publicații internaționale arată că președintele rus ar câștiga acum un salariu anual de 121.000 euro, adică de aproximativ 10.000 de euro pe lună, un salariu decent, dar cu care nu ar putea duce o viață de nabab.
În realitate, președintele Rusiei adoră luxul și ar fi posesorul unui imens palat, aflat la Marea Neagră, în valoare de 1 miliard de dolari, conform Revistei Time. Construcția este una imensă și fastuoasă, aducând aminte de palatele din secolul XVIII. Acesta are o sală de teatru privată, piste de aterizare pentru trei elicoptere și zeci de camere de cazare pentru paznici.
Omul de afaceri auto-exilat, Serghei Kolesnikov spune că acet palat de excepție a fost construit special pentru Putin și a fost plătit dintr-un fond în care oligarhii ruși au cotizat constant.
Bool Browder, CEO-ul Hermitage Capital Management a dezvăluit în vara anului 2017 că fostul spion al KGB, Vladimir Putin este în mod cert cel mai bogat om din lume și că acesta și-a strâns averea imensă folosindu-se de influența politică. Acesta a cooperat cu liderul de la Kremlin în urmă cu mulți ani în eforturile anticorupție, dar ulterior a ajuns să fie vânat de acesta, spun cei de la Fortune.
Anul acesta a fost votat și referendumul privind revizuirea Constituției, care a fost validat de conaționalii săi cu peste 77%. Asta înseamnă că Vladimir Putin la putea rămâne președintele Federației Ruse până în anul 2036.