Ce salariu net primește Florin Cîțu de la stat, ca și premier al României? Cât încasează lunar și vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor

Ce salariu net primește Florin Cîțu de la stat, ca și premier al României? Cât încasează lunar și vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor
Florin Cîțu și Dan Barna

Florin Cîțu a intrat în politică în anul 2016, cu sprijinul Alinei Gorghiu, președinte PNL la acel moment. Acesta era bun prieten cu Lucian Isar, soțul liberalei și astfel a ajuns imediat după înscriere pe listele pentru alegerile parlamentare. El a devenit senator și în tot mandatul său a fost o voce puternică în opoziție.

Când PNL a preluat guvernarea de la PSD, Ludovic Orban l-a numit pe Florin Cîțu ministru de Finanțe. De altfel, acesta se remarcase prin luările de poziție pe tema bugetului și era principaul rival al lui Eugen Orlando Teodorovici, omologul său de la PSD.

Ce salariu încasează lunar Florin Cîțu ca și premier al României

Alegerile parlamentare din decembrie 2020 l-au obligat pe Ludovic Orban să demisioneze din funcția de premier. Rezultatele slabe l-ar fi determinat pe președintele Klaus Iohannis să-i ceară să părăsească scanul de la Palatul Victoria și pentru a nu pierde și partidul a ajuns la soluția de compromis, Florin Cîțu – premier.

Astfel de la sfârșitul lunii decembrie 2020, acesta a devenit noul prim ministru al României și conduce un cabinet format din miniștri PNL, USR-PLUS și UDMR, ceea ce nu este deloc simplu.

Pentru efortul său, Florin Cîțu primește lunar un salariu de 23.920 de lei BRUT, ceea ce înseamnă că după ce plătește toate taxele imense la stat, care ajung la 42,79%, acesta rămâne cu 13.993 lei, o remunerație decentă, de sub 3.000 de euro, dar cu mult sub ceea ce primesc omologii săi din alte state europene. Totuși trebuie subliniat că un demnitar mai beneficiază și de alte facilități, deci practic sumele care-i rămân în conturi sunt mai mari.

Ce salariu încasează și Dan Barna și Kelemen Hunor pentru funcția de vicepremier

Vicepremierii Dan Barna și Kelemen Hunor încasează și ei sume similare. Diferența este una infimă, de doar câțiva lei. Aceștia au o remunerație brută de 22.256 lei, adică de 13.019 lei. Și ei beneficiază de facilități pe lângă acești bani încasați.

Dan Barna a fost recent într-un scandal media, după ce a fost protagonistul unei scene controversate. Mai exact, acestuia i-au scăpat ochelarii de pe masa de prezidiu, iar un angajat al Camerei Deputaților a venit să-i ridice.

Ulterior, acesta a explicat situația, printr-o postare pe facebook.

„Gâlceava ochelarului cu lumea

Dan Barna, împreună cu soția lui, Olguța Dana Totolici

Știrea cu cea mai mare tracțiune despre ziua de ieri de la prezența premierului în Parlament pe tema bugetului pare să fie că mi-au căzut ochelarii de pe pupitru. Și întrucât sunt întrebat ce s-a petrecut acolo, relatez toată tărășenia.
Subsemnatul, acuzat public de delict de caracter, declar următoarele:

Ieri, în jurul orelor 17:20 mă aflam, neînsoțit, în banca alocată membrilor Guvernului din Plenul Camerei Deputaților. În dreapta mea se afla Premierul Florin Cîțu, iar în stânga o colegă, să-i spunem M. Prezența noastră era legată de o solicitare a PSD de a prezenta noua colecție de cartoane și butaforii colorate sub pretextul unei discuții, pretins serioase, despre buget. La momentul în care urmau să se petreacă faptele prezentei mărturisiri la microfon se afla Marcel Ciolacu.

Discurs plictisitor, conținut puțin. Neglijent, stângaci și neatent mi-am așezat ochelarii aiurea pe aparatul de vot, iar ei au decis să facă o tumbă până jos.

„Ok”, mi-am zis. „Acolo să stați, dar să nu uit totuși să vă iau când se vor termina discursurile.” Colega M. însă, om simțitor și atent, observase și ea tumba ochelarilor și fără să i-o fi cerut, cu gândul amabil să mă ajute, l-a chemat pe colegul nostru Valentin, aflat în zonă, să-i recupereze. Omul a venit, m-a întrebat unde sunt și aici am săvârșit delictul moral pentru care fac prezentul autodenunț: i-am arătat cu mâna pe unde căzuseră ochelarii. I-a ridicat, mi i-a dat, i-am mulțumit, ne-am zâmbit și a plecat.

Înțeleg totuși că nu am făcut chiar bine și îmi pare rău de gestul meu. Le mulțumesc însă lui Valentin și M pentru că au dovedit că sunt oameni”, a scris Dan Barna pe facebook.