Ce salariu lunar are un preot. Primește și bonusuri de sărbători. Suma totală e uluitoare

11 dec. 2020
Ce salariu lunar are un preot. Primește și bonusuri de sărbători. Suma totală e uluitoare

De multă vreme s-a speculat ideea potrivit căreia preoții din România ar încasa salarii destul de mari, însă este acest lucru adevărat? Se pare că un preot nu va încasa niciodată un salariu fix, veniturile sale fiind dependente de donațiile din Biserică, dar și de banii primiți de la credincioși în timpul slujbelor de sărbători. 

Preoții au creat un adevărat scandal după impunerea restricțiilor în contextul pandemiei. Aceștia au fost complet nemulțumiți de faptul că nu vor putea să își țină slujbele de Crăciun cu un număr mare de credincioși așa cum erau obișnuiți.

Este de înțeles acest lucru, având în vedere veniturile pe care le încasează. Un preot din România nu încasează un salariu fix. Veniturile lor diferă în funcție de statului pe care îl dețin, dar și de zona unde aparțin. Cu alte cuvinte, indemnizația fiecăruia depinde de funcția de ierarhie și de parohia de la care provin.

Astfel, un preot care doar ce și-a terminat studiile și este la început de drum, va încasa un salariu net sub 2.000 de lei, totuși, acesta poate câștiga bani în plus din dinațiile făcute de credincioși și din sumele adunate de la slujbele de sărbători.

Un episcop pe de altă parte, câștigă o sumă considerabil mai mare. Acesta încasează suma de 5.000 de lei, la care se adaugă și ”bonusurile” menționate anterior”.

Ce salariu are un Patriarh

Următorul salariu după episcop este al mitropolitului. Acesta câștigă suma de 7.500 de lei, care poate crește oricând. Diferența dintre mitropolit și Patriarh nu este una foarte mare. Un Patriarh din România ajunge să câștige lunar peste 8.000 de lei, adică aproape 2.000 de euro.

Totuși, cei care vor să urmeze o astfel de cale sunt încurajați. Până în anul 2022, un preot care va avea studii superioare și este la început de drum ar putea avea încă de la prima angajare un salariu de 3.700 de lei brut, scrie playtech.ro.

De cealaltă parte însă, un preot definitiv cu studii medii ar putea primi suma 4.650 lei brut.