O întrebare simplă, cu răspuns complex, căci pentru fiecare bogăția reprezintă altceva.
L-am întrebat pe vecinul meu Ionuț, în vârstă de 10 ani, ce înseamnă pentru el „a fi bogat” și mi-a răspuns fără să clintească: ”Să pot să-mi cumpăr câte dulciuri vreau eu în fiecare zi”. Mama lui l-a părăsit încă de când era un bebeluș, iar tatăl muncește cu ziua. Pentru el fericirea se găsește astăzi la supermarketul din oraș. Pare o banalitate și totuși pentru el este un vis, un țel de atins.
A urmat apoi un fost coleg de liceu, angajat al unei corporații, care a fost succint. „Bogat înseamnă să ai bani”. „Câți?”, am insistat eu. „Cât mai mulți”, mi-a răspuns el. „Și ce să faci cu ei?”, am replicat eu. „Să-mi cumpăr casă, mașină, să merg în vacanțe de lux?”. „Și apoi?”.” Și apoi… nu mai știu…”, s-a încheiat discuția.
Ulterior mi-am aruncat privirea spre bogații țării, bogați după definiția colegului și am constat că unii dintre ei sunt de fapt mai săraci decât Ionuț. Setați etern pe economii, calculând la virgulă fiecare bănuț plătit angajatului, numărând mai degrabă banii rivalului din business și omițând că în viața de dincolo nu-i trebuie nimic, decât credință și fapte bune, ei uită să se bucure de ceea ce primesc în fiecare zi.
Pentru mama, bogăția înseamnă sănătate, căci atunci când ajungi în momente critice, înveți să apreciezi ceea ce ai impresia că ți se cuvine automat. Când te vei simți atins de miracolul vindecării, atunci vei înțelege și acest tip de bogăție, care cumva reprezintă absolutul.
Noi, la VoceaBanilor, calculăm uneori bogăția și mai simplu. O măsurăm în satisfacția pe care o avem la finalul unei zile în care constatăm că ceea ce scriem noi este important pentru milioane de români în fiecare lună. Și asta ne dă aripi să progresăm.
Și la final, o lecție de viață dată de Dalai Lama, pe care să nu o uităm nici în 2021, un an care se anunță plin de surprize economice. Căci ce spune el ne ajută să înțelegem ce înseamnă cu adevărat bogăția.
“Ce mă surprinde cel mai mult la umanitate? Omul. Își sacrifică sănătatea pentru a face bani. Apoi își sacrifică banii pentru a-și recupera sănătatea. Apoi este atât de nerăbdător cu gândul la viitor încât nu se bucură de prezent. Rezultatul este că nu trăiește în prezent, dar nici în viitor. Trăiește de parcă n-ar muri niciodată și apoi moare fără să fi trăit.”