Câte infectări cu noul coronavirus ascunde un copil. De multe ori nici nu pot fi depistate

28 feb. 2021
Câte infectări cu noul coronavirus ascunde un copil. De multe ori nici nu pot fi depistate
O mutație a coronavirusului a fost descoperită în sudul Angliei la 1000 de persoane

Știm că toți copiii sunt în siguranță când vine vorba de infecția cu noul coronavirus, însă părinții, bunicii, dar și alte persoane mai în vârstă pot contacta virusul și pot suferi forme grave.

Medicul pediatru, Mihai Craiu a vorbit despre modul în care copiii pot ascunde o infecție cu COVID-19. Potrivit acestuia, infecția SARS-CoV-2 nu provoacă nicio complicație, în marea majoritate a cazurilor, mai ales că până la apariţia COVID-19 au mai existat cazuri cu infectări cu coronavirusuri la copii.

Câte infecții cu COVID-19 are un copil

De asemenea, medicul a mai adăugat că și înainte de apariția pandemiei, copiii răceau, deci practic, noul există o difernță prea mare între simptomele răcelii comune și cele ale coronavirusului.

Un lucru care poate trezi semne de întrebare pentru părinți este faptul că există copii care au fost infectați chiar de trei ori cu noul coronavirus, susține medicul, însă totul a decurs normal și fără incidente.

Cum este posibil așa ceva? Ei bine, spre deosebire de adulți, copiii nu au comorbidități, iar având în vedere că școala a fost online în ultimele luni, era de așteptat ca virusul să treacă neobservat.

Nimeni nu își dă seama

Infecțiile cu coronavirusuri sunt relativ frecvente la copii, ele există și dinainte de pandemie de COVID, făceau răceala comună.

Copiii noștri au avut în corpul lor cel puțin una, doua, trei infecții cu coronavirusuri. Acestea au evoluat fără incidente. Acest lucru îl știm și despre COVID-19 la copii.

Știm că aceia care nu au comorbidități și care participă la activități publice, școală, grădiniță, ar putea să facă o infecție acută care în imensa majoritate a cazurilor se limitează la a afecta căile aeriene superioare: obstrucție nazala, febră, tuse, exact ca cele care existau și înainte de pandemie.

Comorbitățile în cazul copiilor sunt: diabet, insuficiența renală, afecțiuni oncologice, patologie de coagulare. Acești copii reprezintă o foarte mică majoritate în România”, a declarat medicul Mihai Craiu, în cadrul unui webinar CSID.

Când devine un pericol pentru familie

Dacă vă întrebați în ce situație sunt puși părinții atunci când un copil este infectat, ei bine, potrivit medicului, o persoană cu COVID-19 transmite în 1 din 6 cazuri infecția în familie.

„În acest moment avem de-a face cu două așteptări: unu, cu niște așteptări nerezonabile ale unor părinți pentru că și înainte de pandemie copiii au fost la școală și au răcit, al doilea, de niște spaime foarte mari în fața necunoscutului, cu adulții cu care copiii pot intra în contact.

Aici avem un articol recent care dovedește că în medie o persoana infectată transmite în 1 din 6 cazuri infecția în familie. E mai mare riscul în cazul soților care dorm în același pat”, a mai spus medicul pediatru, Mihai Craiu.