Până la sfârșitul lunii ianuarie, peste 2 milioane de israelieni vor fi deja vaccinați anti-coronavirus. Această țară reprezintă un model în momentul de față în ceea ce privește vaccinarea, reușind să imunizeze populația foarte rapid. Prin comparație, în România doar câtorva mii de medici li s-a administrat serul de la Pfizer BioNtech.
O întrebare la care încă nu avem un răspuns clar este cât timp vom avea imunitate după administarea vaccinului. Celebrul epidemiolog Alexandru Rafila, actual senator PSD a explicat în direct la Antena3, că probabil vom fi protejați cel puțin un an de zile. Totuși cei de la Pfizer BioNtech vorbeau despre 5-10 ani, însă datele nu erau certe.
„Nu știm încă pentru cât timp vom fi imuni dar studiile au arătat că nivelul de anticorpi după vaccinare este menținut înalt și constant. Probabil că cel mai puțin, vom fi imuni în jur de un an de zile. Dar e posibil că acest interval, pe măsură ce acumulăm experiență, să fie mai mare”, a spus Rafila la Antena3. „La vaccinul HPV a fost aceeași discuție și imunitatea durează 10 ani. Să dea Dumnezeu să fie la fel și la coronavirus”, a adăugat acesta.
Până în momentul de față în România, peste 13.596 de persoane au primit prima doză a vaccinului Pfizer BioNtech și nimeni nu a prezentat reacții adverse severe. Mai exact, 37 au manifestat efecte secundare, comune şi minore, dintre care: 7 – reacţii locale cu durere la locul injectării şi 30 – reacţii generale (febră, cefalee, mialgii, astenie, alergii de tip urticarie).
„Orice cetățean care a avut în trecut reacții alergice semnificative față de un vaccin, medicament sau aliment nu trebuie să fie vaccinat”, avertizează Agenția de Reglementare a Medicamentelor (MHRA) din Marea Britanie, după ce doi lucrători din domeniul sanitar, care manifestareră în trecut reacții alergice severe la medicamente au făcut șoc anafilcatic după administrarea vaccinului anti-coronavirus.