Cât costă o călătorie în spațiu cu compania lui Richard Branson și ce include de fapt aceasta. Peste 600 de persoane și-au rezervat deja bilet

20 iul. 2021
Cât costă o călătorie în spațiu cu compania lui Richard Branson și ce include de fapt aceasta. Peste 600 de persoane și-au rezervat deja bilet

Miliardarul britanic Richard Branson, fondatorul Virgin Galactic, a efectuat deja cu succes primul zbor la bordul avionului spațial VSS Unity produs de compania sa, înaintea rivalilor Jeff Bezos și Elon Musk. Deși călătoria în spațiu nu este una ieftină, 600 de persoane și-au rezervat bilete pentru a zbura la bordul navei VSS Unity.

Concurența pentru cucerirea spațiului este acerbă și deși Branson a insistat că nu este cazul, Virgin Galactic și-a schimbat programul astfel încât să efectueze lansarea înaintea Blue Origin, companie deținută de fondatorul Amazon, Jeff Bezos. În această cursă este și Elon Musk, cu SpaceX, care urmează să transporte patru pasageri spre Stația Spațială Internațională (ISS) la începutul anului viitor, transmite Business Insider.

250.000 de dolari pentru un bilet la bordul navei VSS Unity

Călătoriile nu sunt însă tocmai ieftine, pasagerii VSS Unity plătind pentru o călătorie în spațiu suma de 250.000 de dolari. De asemenea, un loc pe nava New Shepard de la Blue Origin a fost licitat recent pentru suma de 28 de milioane de dolari. Nu în ultimul rând, cei patru pasageri care călătoresc către ISS pe naveta Crew Dragon a SpaceX vor plăti 55 de milioane de dolari fiecare.

Cu toate acestea, aproximativ 600 de clienți din 58 de țări au plătit deja suma de 250.000 de dolari pentru un loc pe nava spațială a Virgin Galactic, care îi va duce la marginea spațiului. În prețul acestui bilet sunt incluse zborul, sesiunile de antrenament, dar și costumul special pe care-l vor purta în timpul zborului.

Spre deosebire de racheta New Shepard de la Blue Origin, Unity nu va trece de linia Karman, o graniță imaginară între atmosferă și spațiu. Atunci când nava celor Virgin Galactic atinge această înălțime, pasagerii vor experimenta câteva minute de imponderabilitate înainte ca nava spațială să se întoarcă pe Pământ.

Două bilete, oferite gratuit de miliardarul britanic

De asemenea, excentricul miliardar britanic a anunțat că două bilete vor fi oferite gratis pentru viitoarele zboruri spațiale, în cadrul unui concurs caritabil. Câștigătorii vor urca pe VSS Unity, aceeași navă spațială care l-a trimis în spațiu pe fondatorul Richard Branson la o altitudine de peste 86 kilometri.

„Până acum, oamenii doar visau la un zbor dincolo de Pământ. Acum, suntem incredibil de entuziasmați să facem echipă cu Sir Richard Branson, Virgin Galactic și Space for Humanity pentru a oferi celor două persoane șansa de a merge în spațiu”, a spus Matt Pohlson, CEO și cofondator al platformei de caritate.