Când intră în vigoare pașaportul de vaccinare. Țările care grăbesc lucrurile și răspuns Comisiei Europene. Detalii din culise

01 mart. 2021
Când intră în vigoare pașaportul de vaccinare. Țările care grăbesc lucrurile și răspuns Comisiei Europene. Detalii din culise

La început, pașaportul de vaccinare anti-covid a fost o idee, însă odată cu începerea campaniei de vaccinare în toate țările de pe glob, tot mai multe puteri încearcă să grăbească lucrurile și să-l implementeze cât mai rapid.

Rareș Bogdan a hotărât să detensioneze situația așa că a venit cu mai multe detalii din culisele discuțiilor pentru acest document. Conform europarlamentarului, există discuții tensionate în cadrul Comisiei Europene.

Țările care insistă

Rareș Bogdan a precizat că Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat că în martie va fi propus un paşaport de vaccinare digital în UE, iar de aici, fiecare țară și-a exprimat părerea.

Grecia și Italia sunt țările care insistă cel mai mult pentru impunerea unui pașaport de vaccinare anti-covid și e de înețeles, având în vedere că cele două țări, trăiesc, în mare parte din turism.

Totuși, există și reticențe. Rareș Bogdan susține că țările nordice nu sunt prea deschise în legătură cu impunerea obligativității unui pașaport de vaccinare, iar alături de ele este și România, care consideră că renumitul certificat de vaccinare nu trebuie să fie decât un document ș nicidecum ceva restrictiv.

Pașaportul ar putea fi obligatoriu?

„O să avem în cadrul grupului PPE, cel mai mare grup politic din PE, discuţii despre acest lucru. Ţările sudice ale Europei, respectiv Grecia şi Italia, insistă pentru el. Sunt cele care trăiesc foarte mult din turism, au un aport mare la PIB din turism. Ţările nordice sunt mai reticente la asta.

Poziţia noastră este una similară cu a preşedintelui României, mergem pe aceeaşi linie şi spunem că trebuie să avem foarte mare grijă. Paşaport e prea mult, în primul rând. Poate un certificat de vaccinare, dar nu trebuie să fie restrictiv. Hotărârea de constituire a UE şi a spaţiului comun european a fost o bătălie de zeci şi zeci de ani.

Nu putem pierde, chiar din cauza unui afurisit de virus, ce am câştigat cu greu. Orice restricţie creează o problemă de circulaţie”, a mărturisit Rareş Bogdan într-un interviu, pentru DC NEWS.

Cum vor fi afectați românii din Diaspora

Lăsând la o parte concediile, europarlamentarul susține că impunerea unui pașaport de vaccinare anti-covid ar putea fi prea mult pentru românii care locuiesc în afara granițelor.

Rareș Bogdan susține că orice restricție suplimentară poate genera probleme, ea putând fi interpretată și folosită în mod abuziv.

„Noi avem şi o comunitate uriaşă, de peste 5 milioane de români care locuiesc în afara graniţelor. Majoritatea, peste 95 la sută, sunt cetăţeni europeni, nu sunt cetăţenii statelor respective.

Au doar paşaportul românesc. Orice restricţie suplimentare poate crea probleme, pentru că poate fi interpretată şi folosită abuziv. Sunt deja ţări europene care au primit recomandarea să oprească restricţiile cu privire la intrarea în ţară a cetăţenilor europeni”, a adăugat el.

O piedică pentru Europa

De asemenea, europarlamentarul a mai mărturisit că există deja țări care au primit recomandări legate de oprirea restricțiilor în ceea ce îi privește pe cetățenii europeni.

El consideră că libertatea din spațiul comun european este necesar și  consideră că ar fi o mare lovitură pentru Europa, ca acest pașaport anti-covid să creeze pedici pentru cetățenii europeni.

În contextul COVID-19, aceste restricţii au fost cumva justificate, dar s-a anulat pentru luni de zile spaţiul Schengen, spaţiul european. E impropriu să vorbeşti de spaţiu comun, cât timp au existat doar nişte culoare verzi, care de multe ori nici nu au fost respectate, mai ales în cazul şoferilor români de tir.

Putem înţelege anumite măsuri, o anumită atitudine a ţărilor pentru a-şi proteja cetăţenii, dar nu trebuie uitat un lucru. Libertatea noastră în spaţiul comun european este un deziderat pentru care au luptat generaţii şi generaţii de lideri politici importanţi. Ar fi un mare afront şi o mare lovitură dată Europei şi cetăţenilor dacă introducerea paşaportului COVID-19 ar crea din nou piedici, paliere în calea liberei circulaţii”, a mai spus europarlamentarul.